Lang leve de muziek. 60 jaar liedjes uit de Lage Landen in de Sint-Pietersabdij

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Lang Leve de muziek Gent tentoonstelling

Toegegeven, wie heeft er nu geen favoriet nummer in het Nederlands? Liedjes of refreintjes die we luidkeels meezingen, die in ons collectief geheugen gegrift zitten en telkens opduiken op momenten dat we denken dat ze van de aardbodem verdwenen zijn.

De expo: ‘Lang leve de muziek!’ is de grootste interactieve muziektentoonstelling ooit in Vlaanderen, als eerbetoon aan meer dan 200 artiesten en groepen uit België en Nederland. Van Bobbejaan Schoepen en Will Tura tot Bazart en K3, van Boudewijn de Groot en de Strangers tot de Jeugd van Tegenwoordig en Clouseau.

De samenstellers van de tentoonstelling doken in het archief van de openbare omroep en verzamelden materiaal vanaf 1958 - het jaar van de Wereldtentoonstelling - tot nu.

De jaren ‘50 die met charmezangers, showorkesten en hun eeuwigdurende tournees de hoogdagen van de bonte avonden waren.

Rock-’n-roll bestormt in het begin van de jaren ‘60 de hitparade. Dus ook in Vlaanderen en Nederland, waar verwoed getracht wordt om te rocken in de eigen taal.

De Vlaamse showbusiness beleeft tussen 1970 en 1973 dolle dagen. Meezingers als ‘Rozen voor Sandra’ van Jimmy Frey, ‘Ik ben verliefd op jou’ van Paul Severs en ‘Zeven anjers, zeven rozen’ van Willy Sommers worden ook internationale klassiekers.

En dan krijgt het land een straffe én populaire Nederlandstalige rockgroep. De Kreuners, die in 1981 Rock Werchter openen en goud halen met de debuutplaat ‘'s Nachts kouder dan buiten’. Popmuziek uit eigen land draagt voortaan een merknaam: ‘Belpop’.

Noordkaap van frontman Stijn Meuris is in 1990 de eerste Nederlandstalige rockgroep die Humo’s Rock Rally wint. Het brons is voor Gorky (later Gorki).

Twee jaar later debuteert Frank Vande linden met De Mens. Twintig jaar na Kris De Bruyne, Raymond van het Groenewoud en Johan Verminnen heeft de Nederlandstalige rock opnieuw een Groot Triumviraat. Hun grote voorbeelden komen uit Nederland en heten The Scene en Tröckener Kecks.

De 21ste eeuw begint al in het voorjaar van 1999. Het onbekende K3 neemt deel aan de preselectie voor het Eurovisiesongfestival. K3 groeit uit tot één van de grootste succesverhalen uit de nationale muziekgeschiedenis. Ook Nederland gaat voor de bijl. De Nederlandse export richting Vlaanderen boomt. Gers Pardoel scoort in 2011 vooral zwaar in Vlaanderen met ‘Ik neem je mee’ en ‘Bagagedrager’. Het intimistische ‘Dat ik je mis’ van Maaike Ouboter is in 2013 het meest succesrijke Nederlandstalige liedje bij ons.

Naast dit alles verleenden talrijke artiesten hun medewerking aan de tentoonstelling en gaven ze unieke stukken in bruikleen. Zo zie je de gitaar van Luc De Vos, het paardenzadel van Bobbejaan Schoepen, de jurk van Liesbeth List of de gekke outfits van Kenji Minogue.

De expo geeft niet alleen een overzicht van de mooiste liedjes, ook memorabele televisiefragmenten en de anekdotische verhalen passeren de revue.

Met een audiogids bij de hand ontdek je 2000 m² muziekplezier en dit in thematische decors, met plezante doe-dingen en interactieve opstellingen.

Als bezoeker kan je luisteren, meezingen, quizzen en je vergapen aan de talrijke iconische stukken uit diverse privécollecties.

Het is een tentoonstelling geworden die met muziek verschillende generaties weet te verbinden.

Fans van kleinkunst, schlagers, stevige rock of coole hiphop, cult of protestsongs, niemand blijft op zijn honger, maar iedereen beleeft het parcours volgens zijn eigen interesse en muzikale voorkeur.

Praktisch

EXPO: Lang leve de muziek! 60 jaar liedjes uit de Lage Landen - Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein, 9000 Gent

Tarieven

€14:       Individueel tarief (26 t/m 64 jaar)
€11:       65+, groepen vanaf 15 personen, Gentse Uitpashouders, Jongeren 19 t/m 25 jaar
€6:          7 t/m 18 jaar
€5:        leerlingen in schoolverband
€3:        Gentse Uitpashouders met kansentarief
Gratis:  0 t/m 6

Wie denkt dat het Gentse circulatieplan te ingewikkeld is of de toegangsprijs voor de expo wat aan de hoge kant, die kan altijd rekenen op ons. 47 minuten nostalgie, ga er gerust bij zitten!