Last Big Jump

Het is de laatste Big Jump nu zondag. Het wordt toch ook een Little Jump. De waterlopen zijn nog helemaal niet proper. Er wordt zelfs op diverse plaatsen achteruitgang vastgesteld en andere vervuiling.

Europa legde de lidstaten op om tegen 2015 alle Europese waterlopen weer proper en leefbaar te maken, maar dat is nog lang niet gelukt. Zo startte het en sprongen de afgelopen jaren duizenden mensen in het water om deze doelstelling te ondersteunen.

Vlaanderen haalt ook deze doelstelling helemaal niet. Het is niet al kommer en kwel want een aantal dieren zoals de bever, de otter, de meivis en zelfs de bruinvis zijn zeldzaam terug. Ook van de ijsvogel en aalscholver kun je wel eens genieten.

Al vanaf de middeleeuwen ging het bergaf met onze waterlopen. Rivieren werden rechtgetrokken, dijken opgetrokken en gebieden ingepolderd. Ook de lozingen vanuit de leerlooierij namen toe.

Vanaf de Industriële Revolutie kwamen onze beken en rivieren pas echt onder druk te staan. In het midden van de 19de eeuw werden rivieren gebruikt als open riool voor afvalwater van bedrijven en huishoudens.

Vanaf 1900 ging het van kwaad naar erger. De economie was in volle bloei en het water kleurde zwart. Ook de overvloedige visserij (tot 1925) heeft bepaalde soorten, zoals de meivis en steur, doen verdwijnen. Na de Tweede Wereldoorlog ging de vervuiling gewoon door, met stinkende rivieren en stervende vissen als gevolg.

Het gaat nog steeds niet goed ondanks waterzuivering en veel andere maatregelen. Geen enkele van alle Vlaamse waterlopen voldoet aan de Europese norm uit de Kaderrichtlijn Water. Meer dan de helft van de waterlopen scoort slecht, een kwart is ontoereikend en amper 17,5 procent haalt de score ‘matig’. Geen enkele scoort “goed”, laat staan “zeer goed”. Bovendien blijkt de kwaliteit van de waterlopen de afgelopen jaren maar in één derde van de gevallen nog te verbeteren. In 60 procent van de gevallen is er geen vooruitgang, en in 6 procent van de waterlopen is er zelfs een achteruitgang. (Bron NP Big Jump)

We hebben het hier niet om zwemwaters zoals de zee, meren en waterplassen.

Nieuw vastgestelde vervuiling

Ook neonicotinoïden vind je in het water en bovendien in te hoge concentraties. De stof is verwant met nicotine en wordt gebruikt als gewasbescherming en biocide voor de bestrijding van insecten.

Poeltje Poelinkckstraat

De VMM heeft in 2014 op 92 punten in Vlaamse waterlopen de aanwezigheid van drie neonicotinoïden gemeten: imidacloprid, thiamethoxam en clothianidine. Die stoffen maken deel uit van de groep van vijf neonicotinoïden die opgenomen zijn in de Europese lijst van aandachtsstoffen. Momenteel zijn er geen Europese of Vlaamse wettelijke normen vastgelegd voor neonicotinoïden in oppervlaktewater. Vanaf september worden de Europese lidstaten wel verplicht om 5 neonicotinoïden te meten in oppervlaktewater. Voor imidacloprid wordt vastgesteld dat in alle onderzochte gevallen chronische effecten mogelijk zijn, doordat de concentraties ervan gedurende een langere tijd te hoog liggen. In de periode augustus-oktober, maar ook in het voorjaar (mei) zijn regelmatig piekconcentraties gemeten die mogelijk acute effecten kunnen veroorzaken. Voor thiamethoxam kan in 5% van de gevallen een chronisch effect verwacht worden. Voor de gemeten concentraties clothianidine worden geen effecten verwacht.

In de komende jaren zal de VMM op basis van de verdere monitoring van deze stoffen een beter beeld kunnen geven van hun aanwezigheid in de Vlaamse waterlopen en hun effect op het waterleven. (Bron: VMM)

Ook de luchtkwaliteit laat te wensen over. Dat wist u al nu de ozonconcentraties de afgelopen dagen en weken ongezond pieken.

Over de activiteiten hier leest u alles via www.lochristinaar.com/agenda/big-jump-wachtebeke en vorig jaar schreven we www.lochristinaar.com/nieuws/big-jump-overledebrug

Scroll naar boven