Ledebeek wordt verbreed

De Ledebeek krijgt een nieuw profiel over een traject van 6,5 km vanaf de Veldekensstraat in Destelbergen, binnen Lochristi tot aan de Nieuwe Stationsstraat in Lokeren. De Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) werkt aan een extra waterbuffering van 50.000 m³, een betere situatie voor het grondwaterpeil en een opwaardering van de biodiversiteit.

De werken startten op 15 september en duren ongeveer een jaar. De kwetsbare Ledebeek sterker maken tegen droogte en wateroverlast door deze herinrichting is het doel.

Katrien Smet (VMM)

“Uit studies blijkt dat de regio erg kwetsbaar is voor wateroverlast en overstromingen. Tegelijkertijd droogt de beek uit tijdens droge zomers waardoor het grondwaterpeil zakt. De situatie is nefast voor ecologie en landbouw. Een totale herinrichting is noodzakelijk”.

Over een traject van 6,5 km krijgt de waterloop een winterbedding met ruimte voor 50.000 m³ extra water. In de bedding komt een poelenstelsel dat water doorheen het traject ter plaatse houdt, zodat het terug in de bodem kan infiltreren.

Ledebeek Lobos Lochristi

In de waterloop zelf wisselen kleine drempels en verdiepingen elkaar af. Hierdoor stuwt het water op en verhoogt het waterpeil in de zomer. Dammetjes in de zijgrachten van de Ledebeek versterken dit effect waardoor weilanden natter worden.

Deze ingrepen zouden een positieve impact moeten hebben op de biodiversiteit en natuurwaarde in en rond de Ledebeek. Het profiel verandert waardoor fauna en flora in de ruimere omgeving nieuwe kansen krijgen.

Een recreatief netwerk met vogelkijkwanden en vlonders zorgt ervoor dat de beek een plek wordt die water dichter bij de mensen brengt.

Het project valt onder de Blue Deal. Dat is een programma dat de Vlaamse Regering lanceerde in de strijd tegen waterschaarste en droogte. Het programma bevat meer dan 70 acties en 400 projecten. Met de Blue Deal slaat Vlaanderen de weg in van minder verharding, meer vernatting en maximaal circulair watergebruik. (Bron VMM)

Scroll naar boven