Let’s sock… It’s socktober!

Zij die af en toe eens breinaalden ter hand nemen en actief zijn op sociale media zagen deze maand #socktober zeker al verschijnen in hun feed. Maar waar komt deze hashtag eigenlijk vandaan? En kun jij hier in Lochristi ook iets betekenen?

Er was eens een toffe Amerikaan met het hart op de juiste plaats.

Socktober werd in 2011 in het leven geroepen door Amerikaans auteur en illustrator Brad Montague. Tijdens wat opzoekingswerk in het kader van een opdracht omtrent daklozen en hun noden kwam hij te weten dat sokken het minst geschonken werden aan hulporganisaties. Nochtans… Wie warme voeten heeft, krijgt het minder snel koud! Zonde dus dat sokken over het hoofd werden gezien.

Montague vatte onmiddellijk de koe bij de hoorns. De creatieveling kwam op het idee zichzelf te filmen terwijl hij daklozen “Happy socktober” wenste en hen ondertussen een paar sokken overhandigde. Achteraf postte hij deze video’s op sociale media. Zijn actie verspreidde zich als een lopend vuurtje in de Verenigde Staten en toen Montague een “socktober”rap opnam in 2013 en verkocht ten voordele van een hulporganisatie explodeerde het fenomeen helemaal. Zo werd oktober dé maand bij uitstek om sokken te breien voor het goede doel. Gelegen net voor de koude wintermaanden aanbreken, lijkt het wel “meant-to-be” dat we sock + oktober kunnen samensmelten tot “socktober.

Socktober © Sofie De Coninck

Van Amerika naar de Lage Landen

Het afgelopen decennium verspreidde “socktober” zich verder over de hele wereld. Zo is het ook hier bij ons in de breiwereld reeds enkele jaren een hippe term. Zoals dat gaat met populaire fenomenen, zagen ook marketingspecialisten wel wat potentieel in “socktober”. Wolproducenten en wolwinkels begonnen het steeds vaker te gebruiken als marketingterm om hun sokkenwol en sokkenpatronen extra onder de aandacht te brengen in oktober en koppelden er soms ook een collectieve sokkenbrei-actie aan vast. Helaas door zijn reis van continent naar continent in combinatie met deze commerciële wending, ging de oorspronkelijke betekenis van dit prachtige initiatief quasi verloren. Bitter weinig breisters kenden het mooie verhaal achter “socktober” nog.

Er waren eens twee Nederlandse en een Lootse breisters met een warm hart

Tot vorig jaar op 1 oktober Willemien Ronda uit Groningen een blogbericht postte over de oorspronkelijke betekenis van socktober… Moniek uit Eemshaven en Sofie uit Lochristi lazen haar artikel met bijzondere aandacht en voelden, geheel los van elkaar, de behoefte om dit fantastische idee nieuw leven in te blazen en “socktober” in de Lage Landen op de kaart te zetten zoals het hoort. Beide dames namen contact op met de vlijtige blogster en eind oktober vond er een Teams meeting plaats met Moniek, Sofie en Willemien waarin “Warm hart Warme voeten” het levenslicht zag. Want zo’n prachtig idee mocht niet verloren gaan! Het zou toch fantastisch zijn mocht breiend Vlaanderen en Nederland tijdens socktober massaal sokken gaan maken voor het goede doel?

Socktober © Sofie De Coninck

Tijd voor actie!

Tijdens de laatste maanden van 2021 werd er een website (www.warmhartwarmevoeten.be) gemaakt en contact gelegd met hulporganisaties in het Gentse en in het Noorden van Nederland. Op 1 januari 2022 was “Warm hart Warme voeten” helemaal klaar om uit de startblokken te schieten. Hun motto “2022 sockt” blijkt goed gekozen want momenteel staat de sokkenteller reeds op 143 paar sokken. (En daar zijn de sokken van #socktober2022 nog niet bijgeteld) Het initiatief werd in de breiwereld in elk geval met open armen ontvangen want reeds diverse influencers schonken er de nodige aandacht aan.

En jij? Doe jij ook mee?

Wil jij graag sokken breien voor het goede doel? Zak dan op zondag 23 oktober tussen 14 en 17 uur zeker af naar de Glazen box opgesteld op locatie B langs lus 2 van het parcours van Kunstexpo “Achter Glas”. Daar vind je de Lootse bezielster van “Warm hart warme voeten” in hoogst eigen persoon.

Wie komt breien, krijgt een bol Finse sokkenwol van Novita. Sokkennaalden van 3,5 mm breng je zelf mee of kan je eventueel ter plaatse aankopen. En jawel lieve breisters, 3,5 mm is geen typfout. Finse sokkenwol is immers dikker dan de klassieke sokkenwol. Ook sokkenpatronen liggen ter beschikking. Wie liever een muts breit, zorgt voor breinaalden van 9 mm want er is ook chunky mutsenwol aanwezig.

Wil je achteraf je gebreide sokken doneren dan kan je deze afgeven in duurzame wolwinkel Ulla – Veldstraat 60 – 9080 Lochristi op woensdag, vrijdag en zaterdag.
Alle donaties worden geschonken aan “Een hart voor vluchtelingen” in Gent.

(Affiche en logo © Sofie De Coninck – Ullawol)

Scroll naar boven