Lichtfestival Gent: vier dagen betoverend spektakel

Nog 7 keer slapen en het is weer zover. Dan vindt voor de derde maal het Llchtfestival plaats in Gent. De eerste editie in 2011 lokte zo’n 220.000 toeschouwers. Bij de tweede editie, het jaar nadien, was er een ware overrompeling van de binnenstad met een half miljoen bezoekers.

Om budgettaire redenen besloot men toen een volgende editie pas in 2014 te voorzien. Maar er diende bespaard en het prijskaartje voor dit festival wordt toch geraamd op ongeveer 600.000 euro. Dus nog een jaartje uitstel. En zo organiseert Gent in 2015 – van donderdag 29 januari tot en met zondag 01 februari -voor de derde keer dit prachtige evenement.


Er wordt voor deze derde editie, net als in 2012, terug gekozen voor een vierdaags festival. Er zullen meer dan 40 lichtattracties zijn, verdeeld over een grotendeels nieuw parcours. Het traject loopt langs heel wat historische plekken en monumenten met onder andere het Sint-Pietersplein, Portus Ganda en het Baudelohof. Maar ook minder voor de hand liggende plekjes worden aangedaan, zoals de nieuw aangelegde Oude Beestenmarkt, het wintercircus Mahy in de Lammerstraat en de achtergevels aan de Muinkkaai.
Het parcours bestaat uit 2 lussen en is – in totaal – zo’n 5 kilometer lang. Hierdoor mag verwacht worden dat de grote mensenmassa beter zal verdeeld zijn over de hele historische binnenstad.

Je kunt eigenlijk overal starten en er zijn ook vier infopunten waar je een plannetje kan krijgen. Deze vind je op het Sint-Pietersplein, het Emile Braunplein, het Woodrow Wilsonplein (“Het Zuid”) en op de St-Joriskaai. Het Lichtfestival en alle kunstwerken zijn gedurende de 4 dagen gratis te bezoeken van 18 tot 24 uur.

Het geheel omvat meer dan 40 lichtsculpturen, projecties en installaties van hedendaagse nationale en internationale kunstenaars. Niet meer opgenomen in het parcours is de Korenmarkt. Daar vormden de projecties op de gevel van Post Plaza, in 2012 nog één van de grote trekpleisters. Dit wordt vervangen door een gigantische videoprojectie van “Dirty Monitor” op het St Pietersplein. In hun kunstwerk “Urban Keys” zal het plein omhuld worden met licht en muziek en worden de toeschouwers meegenomen in een tijdreis tussen fictie en realiteit. Ander opvallend werk zal ongetwijfeld de boekentoren vormen, die je met een welgemikte hamerslag uit de grond kan doen rijzen en oplichten(‘Den djoef” van I-Illusions – Re-Construct). In Portus Ganda, aan de Nieuwbrugkaai zal een twaalf meter lange lichtgevende vinvis uit het water opduiken. Heel toepasselijk zullen op de Oude Beestenmarkt zeven meter grote lichtgevende konijnen te bewonderen zijn. Heel lief, maar ook symbolisch voor hun ecologische vernielkracht.

Net als in 2012 zal ook het Bisschopshuis terug een blikvanger zijn. Théoriz – BK projecteren hier hun audiovisuele show “Horta” waarin ze beroemde Gentenaars een hoofdrol laten spelen. Dit zijn slechts 5 van de vele blikvangers.

Het Lichtfestival heeft ook een eigen website: www.lichtfestivalgent.be/nl/ · Hierop vindt u alle nuttige informatie en zelfs filmpjes van de kunstenaars die deelnemen.

Rechts bovenaan de site bestaat de mogelijkheid (klik op “Download plan” ) om zelf een gedetailleerd plan van het festival op te slaan en af te drukken. Op de website van het festival vindt u (na klikken op de één van de volgende buttons “LFG2015”-“Bezoeken”- “Bereikbaarheid”) ook alle informatie voor het downloaden van de Lichtfestival-app voor de smartphone.

Klik op de site bovenaan alvast ook even op de button “Bereikbaarheid”. Tijdens het lichtfestival is er geen verkeer toegelaten binnen het parcours. De dienstregeling voor trams en bussen werd wel aangepast en zo geraakt u met lijn 76 tot 2 uur ’s nachts tot aan de P+R Oostakker.

Veel plezier. Ga zeker eens kijken. Het Lichtfestival zal nu maar om de drie jaar worden georganiseerd. Voor een volgende editie moet u dus (minstens) wachten tot 2018!
Bij dit artikel enkele foto’s uit 2012.

Scroll naar boven