The Little Drummer slaat de maat - Pa Rum Pum Pum Pum

Claudine
0 reactie(s)
The Little Drummer slaat de maat: Pa Rum Pum Pum Pum

Tekst Claudine - Foto Jacob Owens ©

Het was een vergeten Tsjechisch kerstliedje tot Katharine Kennicott Davis er zich 80 jaar geleden op baseerde toen zij het lied The Little Drummer Boy schreef. Sinds de Trapp Family (1955) het nummer opnam is het wereldwijd bekend en tokkelen we het allemaal mee.

De tekst vertelt het epische verhaal van een arme jongen die de kost verdient met zijn trommel. Als hij het nieuws hoort over de geboorte van de Messias in de Kerstnacht, wil hij het pasgeboren kind en de moeder met een geschenk eren. Als bewijs van zijn liefde voor hen begeeft hij zich op weg naar Bethlehem en brengt hij, daar aangekomen, een serenade op zijn instrument. De pasgeborene in de kribbe kijkt de jongen aan en lacht hem dankbaar toe alsof hij de bedoeling van de kleine trommelaar begrepen heeft.

De oorspronkelijke tekst is Engels, evenwel bestaan er ondertussen versies in tientallen talen. En een oneindig aantal beroemde zangers en koren namen het lied op in hun repertoire.

De a capella versie van 5 vocalisten, inwoners van Bethlehem is fabelachtig mooi. Het gelegenheidsgezelschap zingt vanop een dak in het stadje Bethlehem. De opname werd gerealiseerd in opdracht van de stad in 2019 en werd gefilmd door een dronecamera. De vijf vertolkers zingen een strofe van het lied in het Italiaans (Mila Fatale), Engels (Nathalie Murray) en Arabisch Fouad Massale, Amand Khai en Fade Ghita’s).

Een mooie bijdrage tot bewustwording voor meer verdraagzaamheid, solidariteit en vrede.