Lo-art wil met “Kapellekensbaan” het kerkbezoek terug aanzwengelen

Met de kunstexpo  “Kapellekensbaan statie Lochristi” – een naam die refereert naar de roman van Louis Paul Boon uit 1953 – mag je ervan uitgaan dat een verwijzing naar het religieuze aspect van dit gebeuren met een knipoog dient genomen te worden.

Vanaf zaterdag 28 oktober is er in de kerk van Zeveneken, de gratis expo “Kapellekensbaan statie Lochristi”. Een tentoonstelling die eerder begon bij het kunstenaarscollectief va-ART uit Lievegem. Vertrekkende vanuit hun individuele discipline gaven de kunstenaars enkele lokale kapelletjes een nieuwe interpretatie.

Kapellekensbaan © va-Art

Het resultaat was vorig jaar te bewonderen in de Sint Martinuskerk van Zomergem. De expo kon op heel wat bijval rekenen. Mede door dit succes het idee ontstond het project te laten doorgroeien naar andere gemeenten. De lokale kunstenaars konden hun inspiratie rond dit cultureel erfgoed dan vorm geven en toevoegen aan de bestaande Kapellekensbaan.

Kapellekensbaan © va-ArtDe vraag om het project te vervoegen werd meteen enthousiast ontvangen door het  kunstenaarscollectief Lo-art, waarna een zoektocht naar een geschikte locatie begon.

De mensen binnen de kerkraad Zeveneken omarmden dit initiatief meteen en beschouwen het als een meerwaarde om de parochiekerk Sint-Eligius – een mooi stuk erfgoed en een prachtige locatie – bredere aandacht te geven. Beide kunstenaarsgroepen proberen er met deze expo alvast een artistieke hoogmis van te maken.
Kapellekensbaan © Lo Art

Dat de uitspraak “Schop de mensen tot ze een geweten krijgen” van  Lous Paul Boon, tot op de dag van vandaag blijft nazinderen, zal de bezoeker zeker herkennen in een aantal kapelletjes. Voor Lo-art is deze tentoonstelling niet alleen een opportuniteit om hun lokale verankering te benadrukken, maar evenzeer een duwtje richting nieuwe horizonten. Vrijdag 27 oktober is er, voor genodigden, de vernissage. Maar vanaf zaterdag is iedereen welkom in de kerk van Zeveneken.

Kapellekensbaan statie Lochristi
Van 28 oktober tot 21 november in de kerk van Zeveneken.
Gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de kerk: 10.00 tot 18.00 uur
Een aantal kunstenaars is aanwezig tijdens de weekends.Kapellekensbaan © Bennie Vanderpiete

(Foto's © Lo-art, va-ART, Bennie Vanderpiete)
 

Scroll naar boven