Lo-Kort

Bennie
0 reactie(s)
Lo-Kort

In deze Lo-Kort blikken we even terug op de milieuvriendelijke wagens van de gemeente, het bezoek van Carles Puigdemont en de huldiging van enkele verdienstelijke inwoners. Ook al een blik vooruit met de 4 urenloop.

Lochristi neemt CNG-vrachtwagen en 2 elektrische wagens in gebruik

Op maandag 1 oktober, net voor de woelige gemeenteraad over o.m. de 7 eiken van Zeveneken, mocht schepen Frederik Droesbeke een aantal nieuwe milieuvriendelijke voertuigen voorstellen. De gemeente Lochristi kocht 2 elektrische wagens Nissan E-NV200. De beide busjes hebben een actieradius van ongeveer 300 km en kunnen opgeladen worden aan de 6 laadpalen die de gemeente rijk is. Volgend jaar worden nog eens 3 laadpalen bijgeplaatst. De gesloten bestelwagen is voor de technische uitvoerende dienst, het personenbusje zal ingezet worden door de sportdienst.

Daarnaast kocht de gemeente ook een kleine CNG-vrachtwagen voor “de propere gasten”.
CNG staat voor “Compressed Natural Gas”. Lochristi kocht in 2016 al 2 Opel Combo 1.4 op CNG o.m. voor de sportdienst.  Deze voertuigen tanken o.a. via een aardgasaansluiting op lage druk achter het gemeentehuis. Een laadbeurt duurt dan 4 uren. Dit belemmerde uiteraard het inzetten van de voertuigen. Daardoor besloot men het milieuvriendelijk wagenpark te herverdelen en zo krijgt de sportdienst (die in Zaffelare zit) nu een elektrische wagen.
De CNG-voertuigen zullen in Lochristi gestationeerd worden en zullen in toekomst ook kunnen tanken aan het DATS-station dat gebouwd wordt langs de Antwerpsesteenweg. De kostprijs voor de beide elektrische wagens bedroeg 64.108 euro btw incl. Voor de CNG-bestelwagen betaalde de gemeente 39.953 euro btw excl.

Goossenaertskring ontvangt Carles Puigdemont

Zondag ll. mocht de Dr. J. Goossenaertskring de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont verwelkomen. Yvan Lybaert had – samen met voorzitter Raf Cosyns - in aanloop naar deze ontvangst de activiteiten van de voorbije 30 jaar overlopen. “Er is door de jaren heen één constante” aldus Yvan, “de Dr. J. Goossenaertskring kijkt verder dan Lochristi, verder dan Vlaanderen, wij kijken ook naar Europa.”

Daarna was het de beurt aan Guido Moons, Vlaams taalactivist, voorzitter van de Vlaamse taalbeweging en lid van het Yzerbedevaartcomité.
Hij schilderde in zijn bevlogen stijl nog eens de geschiedenis van het Catalaanse volk en hun strijd voor onafhankelijkheid. Hij vertelde hoe de Catalanen, na 300 jaren van onderdrukking, op 1 oktober 2017 een referendum wilden houden voor onafhankelijkheid, maar hun beweging met on-proportioneel geweld de kop werd ingedrukt. Waarna Guido de Europese leiders hekelde, die wegkeken en zelfs geen kritisch woord over hun lippen kregen.

Ex-minister-president Puigdemont bedankte het Vlaamse volk voor zijn steun en had het over de rol van Europa. Hij herinnerde er ook aan dat nog steeds 9 medestanders in de gevangenis zitten en 6 van de onafhankelijkheidsstrijders in ballingschap in het buitenland moeten verblijven. 
De 120 aanwezigen betuigden hun sympathie en steun met een staande ovatie. En de Catalaanse hymne werd door sommigen zelfs meegezongen. Carles Puigdemont mocht aansluitend een borstbeeldje van “koning Nobel” – een geschenk van de familie Matthys - in ontvangst nemen. Guido Moons kreeg op zijn beurt 2 flessen cava. Catalaanse cava uiteraard.
Uiteraard wou vrijwel iedereen daarna de Catalaanse ex-minister-president eens persoonlijk ontmoeten en met hem op de foto gaan. Sommigen lieten zelfs hun handtas signeren.

Geïnteresseerden konden daarna lotjes kopen voor een tombola met één prijs: een truitje van FC Barcelona, gesigneerd door Carles Puigdemont. Deze tombola bracht meer dan 900 euro op ten voordele van een kunstgrasveld voor SK Lochristi.
Jacqueline Van Hulle uit Lovendegem was de gelukkige en zal het shirt schenken aan haar kleinzoon. Onder de aanwezigen nog heel wat mensen die een verdere verplaatsing gemaakt hadden om deze lezing bij te wonen. De familie Bostyn kwam uit Ronse en heeft een zoon die in Barcelona woont.

Uitzonderlijk bij deze Lo-Kort een fotoreeks (zie onderaan artikel) met de foto’s van het bezoek van de ex-minister president van Catalonië.

Verdienstelijke inwoners gehuldigd

Maandagavond huldigde burgemeester Yves Deswaene 7 verdienstelijke inwoners van het (bijna) afgelopen jaar. 
Studente Nele Van Hoyweghen werd na een selectieprocedure – waarbij ze o.m. in New York speechte – jongerenvertegenwoordiger voor duurzame ontwikkeling bij de Verenigde Naties.
Bart Hesters uit Lochristi werd op 3 juni uitgeroepen tot Mister Gay Belgium 2018. De verkiezing vond plaats in zaal Elckerlyc in Antwerpen.

Boris Goethals – zoon van bakker Joost Goethals uit Dorp Oost – werd voor het tweede jaar op rij Belgisch kampioen zeilen. Na zijn titel in het catamaranzeilen verleden jaar, behaalde hij dit jaar de titel in de Dragoon-klasse.
Lennert Dewulf uit Lobos is aangesloten bij Racing Club Gent Atletiek en kroonde zich begin 2018 tot Belgisch kampioen veldopen bij de tweedejaars scholieren. Judoka Elias Smeulders behaalde in februari – na eerder een provinciale en een Vlaamse titel – ook de titel van Belgisch kampioen in de categorie U18 minder dan 81kg. Handbiker Jonas Van de Steene en zwemmer Maarten Heuninck konden niet aanwezig zijn.

4 Urenloop op 10 november

Op zaterdag 10 november is er terug de traditionele 4 urenloop. Dit sportieve evenement ten voordele van 11.11.11 is dan aan zijn 17de uitgave toe. Ook deze keer wordt er gelopen op de terreinen van Floréac aan de Beerveldse baan. Binnenkort mag u van ons een bijdrage verwachten met alle nieuwtjes. Maar snelle beslissers kunnen nu al inschrijven via de website https://11lochristi.wordpress.com/