Lo Plage en Dodentocht Freddy De Wilde: 2.500 euro voor Welzijnsschakels

Welzijnsschakels mocht woensdagavond zo’n 2.500 euro – waarvan 1000 Euro onder de vorm van luiers – in ontvangst nemen. Dat was de opbrengst van het sportief-recreatieve evenement Lo Plage en van de sponsoring van de deelname van Freddy De Wilde aan de Dodentocht.

Begin augustus vond de vijfde – zeer succesvolle editie – van Lo Plage plaats. De organisatie gaf toen al aan dat de opbrengst van dit sportief-recreatief evenement terug aan een goed doel zou geschonken worden. Dit jaar koos men voor Welzijnsschakels.

Enkele dagen na Lo Plage verscheen Freddy De Wilde – meester Freddy uit de gemeentelijke basisschool Lochristi-Beervelde en medeorganisator van Lo Plage – dan aan de start van de 47ste editie van de Dodentocht van Bornem. Samen met zo’n 12.000 andere wandelaars ging hij de uitdaging aan om in 24 uren tijd 100km af te leggen. Ook dit jaar liet hij zich sponsoren en ook die opbrengst besloot hij te schenken aan Welzijnsschakels. Die opbrengst zou omgezet worden in luiers, een artikel dat Welzijnsschakels altijd kan gebruiken in het kader van zijn hulpverlening aan hulpbehoevende gezinnen. Hiervoor vond Freddy in Ontex Buggenhout een zeer gulle partner.

Gisteren mocht Welzijnsschakels de cheques van beide acties in ontvangst nemen in het praatcafé van radio VROB. Tot dan was de opbrengst een goed bewaard geheim, maar bij de overhandiging van de cheques ontstond spontaan een heel warm applaus. Lo Plage schonk maar liefst 1.000 euro aan welzijnsschakels en Freddy had maar liefst 1.500 Euro bijeen gestapt.

Welzijnsschakels is een vrijwilligersorganisatie die actief is in heel Vlaanderen. Zij tellen 130 vestigingen en ook Lochristi heeft een afdeling. Vanuit hun drijfveer om armoede te bestrijden hebben deze vrijwilligers veel contacten met mensen in armoede: tijdens huisbezoeken, bij voedselbedelingen, in een tweedehandswinkel, bij een gespreksavond of bij een kop koffie.

Welzijnsschakels zal zorgen dat de opbrengst van beide evenementen terecht komt bij deze hulpbehoevende gezinnen. Een deel van het geld zal ook besteed worden aan sociale activiteiten ten voordele van deze minder bedeelden: een wafelbak, een zomerbarbecue en een Kerstmaaltijd.

In zijn toespraak deed Freddy nog eens het hele verhaal. U vindt hieronder de integrale tekst.
Proficiat aan het team van Lo Plage en aan Freddy de Wilde!

Toespraak Freddy De Wilde

“Augustus ligt al een hele tijd achter ons en graag willen we de warmte van de zomermaanden plaats laten maken voor de warmte van de kerst- en Nieuwjaarsperiode. Spijtig genoeg leven we in een turbulente wereld waar vrede en warmte soms ver te zoeken zijn. De meesten hebben het geluk tijdens deze weken een thuisgevoel te mogen ervaren.

We worden echter geconfronteerd met de realiteit dat 1 op 7 onder de armoedegrens leeft en een rekensommetje leert dat er meer dan anderhalf miljoen Belgen dus iedere maand inspanningen moet leveren om de eindjes aan elkaar te knopen.

Met die gedachte in het achterhoofd is het een van de basisdoelstellingen van Lo Plage om initiatieven of projecten te ondersteunen die klaar staan om die mensen een steuntje te geven.
We kozen dit jaar voor Welzijnsschakels de via verschillende initiatieven proberen de brug te zijn tussen vraag en aanbod. Het is allicht een druppel op een gloeiende plaat, maar we hebben toch geprobeerd om met twee initiatieven ons steentje bij te dragen.

Begin augustus vond de vijfde editie plaats van Lo Plage en graag staan we na afhouding van de werkingskosten de opbrengst af aan Welzijnsschakels, die zeker een goede bestemming geven aan dit bedrag.
Een weekje later heb ik de Dodentocht in en rond Bornem gestapt en er waren terug heel wat mensen bereid voor een sponsorbedrag te zorgen. We hebben 1000 Euro omgezet in een assortiment luiers (ik ga niet zeggen in alle kleuren en geuren). Ik mocht zo’n 71 dozen afhalen bij Ontex Buggenhout en dank die mensen voor de mooie voorwaarden en ook voor een deel gratis sponsoring. Symbolisch zullen we straks een paar dozen laten overhandigen door Tom van Ontex. De overige 500 euro ontvingen jullie al.

Tel daarbij nog de opbrengst van Lo Plage die 1.000 euro bedraagt en dan kunnen we met een goed gevoel toegroeien naar een volgende editie.
Aan iedereen bedankt: medebestuursleden, medewerkers voor en echter de schermen, sponsors en sportploegen, supporters en aanwezigen.

Verder veel succes aan radio VROB. Het is niet toevallig dat we deze locatie hebben uitgekozen voor deze activiteit omdat in 2015, bij Lo Plage, de wedergeboorte van onze evenementenradio plaats vond.
Nog een schitterende start in 2017 in goede gezondheid!”

 

Scroll naar boven