Lochristi in de ban van Kerstmarkt(en) en VROB!

Zondag vond de 28ste  editie van de kerstmarkt in Lochristi plaats. Radio VROB ging daarom drie dagen op antenne. Ook  in het WZC St-Pieter een grote opkomst voor de kerstmarkt.

Kerstmarkt Lochristi 2016

Kerstmarkt in het dorpscentrum

Je kon bij momenten op de koppen lopen tijdens deze 28ste editie van de Kerstmarkt in Lochristi.
Pieter Waldack van vzw ’t Amusement – organisator van deze Kerstmarkt – was ’s middags de eerste gast bij Thierry en Gilbert op radio VROB.

“Weinig nieuwigheden dit jaar” vertelde hij in het programma “Zondags aperitief”. “Je kan, na 28 jaar, niet nog elke keer iets nieuws uitvinden” voegde hij eraan toe. En dat was ook niet nodig, want Lochristi zakte massaal af naar het dorpscentrum. 55 standjes en kraampjes, een aantal terrasjes van de lokale horeca, een levende kerststal en een gulle kerstman bleken ook dit jaar een succesvolle formule. Vooral de locatie in het parkje achter de kerk kon op heel wat bijval rekenen, de gezelligheid was er groter dan langs de Antwerpsesteenweg. 

Kerstmarkt Lochristi 2016

Kerstmarkt in het WZC St-Pieter

Maar ook een heel warme gezelligheid in de Bosdreef. Daar verzamelden zondagnamiddag een 200-tal mensen voor de kerstmarkt in het WZC St-Pieter.  Je kon er terecht voor een lekkere pannenkoek met een drankje. Er werden kerststukjes, wenskaarten, heel wat lekkers en breigoed verkocht ten voordele van het WZC. En het kinderkankerfonds Koester ging rond bij de gasten om de “kleine rostjes” in te zamelen ten voordele van de hulpbehoevende kinderen.
De cafetaria zat afgeladen vol met lachende gezichten, al dan niet onder een kerstmuts.

Kerstmarkt Lochristi 2016

Radio VROB met “Radejo” en “De Praatbarak”

Radio VROB zond, n.a.v. de kerstmarkt, het hele weekend uit vanuit Dorp-oost. Vrijdagavond mochten de jongeren van de Lodejo twee uur lang op antenne.
Martijn Van Schaik en Sasha Trinquet brachten vanaf 19 uur “Lodejo Radejo”. Emiel De Mey vervoegde hen even na de klok van achten. Hij moest van Brussel komen waar hij radio studeert aan het Ritz. Het was de tweede maal dat Lodejo en VROB samenwerkten en dit zal in toekomst een vast onderdeel zijn in de programmatie van de evenementenradio.

radio VROB Kerstmarkt Lochristi 2016

Op zaterdag was het dan aan Peter Vervaet met zijn “Praatbarak”. Hij had Hilde De Brabander en Patricia De Clerq uitgenodigd om te praten over “de vereenzaming” in onze maatschappij. Een fenomeen dat ook in onze gemeente steeds meer de kop op steekt. Denken we maar aan de 82-jarige Céline Poppe die pas na 8 maanden gevonden werd in haar woning in de Oude Veldstraat.  Daarom sloegen OCMW, gemeente en Rode Kruis de handen in elkaar voor “Spring eens binnen”, een project dat tot doel heeft om eenzame ouderen nu en dan een bezoekje te brengen.

Met Bert Vervaet had Peter het onder meer over de geschiedenis van de Lodejo, het gemeentehuis en de kerk van Hyfte. Maar Bert keerde ook even terug naar een van de gruwelijkste bladzijden van onze geschiedenis. In het begin van 17de eeuw was het grondgebied Lochristi, op bestuurlijk vlak, afhankelijk van verschillende heerlijkheden (“seigneurie”).  Het zorgde voor een soms zeer willekeurige en gruwelijke rechtspraak. Eén van de dieptepunten was ongetwijfeld de verbranding van zes heksen, waarvan er één in de Rivierstraat woonde, in 1607.

“Yesterday” verzorgde de muzikale omkadering van het programma. Skander (18) en Charro (17), de beide gitaristen van de groep, schrijven alle nummers zelf. Zij laten zich begeleiden door Rani (16) en haar cello. Heel erg mooie muziek met een eigen klank die erg gesmaakt werd. Het was de tweede passage van onze drie beloftevolle jongeren bij VROB, nadat ze al eens mochten optreden tijdens Ambrosiana. (Yesterday heeft een FB-pagina https://www.facebook.com/YesterdayOfficieel/?fref=ts )

”Zondags Aperitief” en de Blom Brothers

Pieter Waldack vzw t Amusement

Interessante praatgasten ook op zondag bij Thierry en Gilbert in “Zondags aperitief”. Pieter Waldack mocht, zoals eerder vermeld, de spits afbijten. Daarna was het de beurt aan Sofie Van Slycken, die het had over gezonde voeding en verzadigde en onverzadigde vetten. Uiteraard had ze ook wat leuke en gezonde receptjes mee voor de luisteraars. Martine Naudts en Hubert Van Nieuwerburgh uit Zaffelare brachten aansluitend hun relaas van 22 maart 2016. Zij waren op het moment van de aanslagen aanwezig op de luchthaven van Zaventem. Tot slot kwam schepen Frederik Droesbeke de voordelen van de “Lochristi App” toelichten.

Ook tijdens de Kerstmarkt had VROB een knaller van formaat. Om 15 uur koppelden de Blom Brothers hun mengtafels aan de apparatuur van VROB en joegen een uur lang erg dansbare muziek in de ether. “Time to party” en dat zullen ze volgend weekend nog eens overdoen.

Om 20 uur werd het dan terug stil op 97.2 MHz. Maar niet voor lang. Want vrijdag 16 december om 16 uur begint VROB aan hun Kerst- en eindejaarsmarathon van 336 uur.

Kerstmarkt Lochristi

In onderstaande fotoreeks ontdekt u sfeerbeelden van de kerstmarkten in het dorpscentrum, in het WZC St-Pieter en van de uitzendingen van evenementenradio VROB.

 

Scroll naar boven