Lochristi Fair Tradegemeente

Jean Marie
0 reactie(s)
Lochristi Fair Tradegemeente

© Bennie Vanderpiete

Eerlijk, heerlijk. De criteria voor erkenning zijn gehaald en zo is Lochristi de 35ste gemeente in Oost-Vlaanderen die het label haalde. Een trekkersgroep vrijwilligers begon er eind oktober 2015 aan en 2 jaar later is het gelukt.

Het was gedeputeerde Couckuyt die voor deze gelegenheid richting Zeveneken was afgezakt en namens de organisatie het label uitreikte. Ook de burgemeester, enkele schepenen en de trekkersgroep tekenden present.

Wereldwinkeldag

Dit jaar ging die door op 14 oktober 2017 en wie een lege koffieverpakking meebracht, ontving 250 gram gratis. Bovendien was er een wedstrijdje ‘koffiebonen tellen’ en die werd gewonnen door Nancy Cosyn. Er zaten exact 643 koffiebonen in de bokaal, wat goed is voor een prijs van 36 pakjes koffie.

Wijndegustatie en proevertjes

Op 20 oktober 2017 werden in de bib 8 wijnen voorgesteld met een eindejaarsstrikje. Zes wijnen zijn met korting in duo te koop. De drie landen waarmee samengewerkt wordt, kwamen natuurlijk aan bod. Van Argentinië via Chili tot in Zuid-Afrika. Ook nieuwe variëteiten in het gamma. Heerlijk vineus natuurlijk ook voor een schappelijke prijs met een dosis solidariteit. Die avond gingen 236 flessen over de toonbank. In de bib werden dan weer proevertjes uitgedeeld.

Erkenning

Om erkend te worden moeten 6 criteria met succes ingevuld worden. Lokaal en duurzaam staan hierbij ook centraal.

De gemeente koopt al veel langer fair rade producten voor vergaderingen, personeel en in cafetaria. Het OCMW bleef toto op heden volledig afzijdig en serveert geen producten van eerlijke handel uit het Zuiden.

Winkels en horeca doen mee hun duit in het zakje en bieden minstens twee producten aan in hun winkel of horecazaak. Vijf zaken bieden de producten aan en 9 handelaars. De grote retailers zijn er al langer van overtuigd maar Unies trok zich uit de trekkersgroep terug. De Oxfam Wereldwinkel staat er natuurlijk ook bij.

Ook scholen, bedrijven en organisaties worden betrokken. Vier bedrijven ondertekenden het charter maar ook verenigingen en scholen zijn overtuigd. Intussen ging de omzet van de winkel er ook goed op vooruit. In Nederland tekent een tendens van sluiting van de wereldwinkels zich al hier en daar af omdat retailers bijvoorbeeld het helemaal hebben opgenomen in hun aanbod.

Media spelen natuurlijk hun rol in de promotie op lokaal niveau en we plaatsen dit dan ook graag in de kijker met Lochristinaar.

De trekkersgroep zal in de toekomst haar rol blijven spelen bij een jaarlijkse beoordeling en er mee voor te zorgen dat de continuïteit is gegarandeerd.

De weg naar eerlijke producten

Lochristi lanceert ook een nieuw initiatief om lokale consumptie en productie van duurzame voeding aan te moedigen. Zo worden de lokale producenten niet vergeten. Een nieuwe brochure van 42 bladzijden zet de deelnemende hoevewinkels, horecazaken, handelaars, bedrijven, verenigingen en scholen mooi in de kijker.

Meer informatie? www.fairtradegemeenten.be/lochristi

Wellicht zult u het bord binnen afzienbare tijd ook zien op invalswegen van de gemeente. Het is meteen ook een warme oproep aan iedereen om mee in te stappen en ook op alle bestuursniveaus en officiële organisaties dit in de kijker te plaatsen.

De cadeaudagen waren gezellig knus, kortom een groot succes en volgende zondag is het aan Partago, het elektrisch autodelen. Zie www.partago.be