Lochristi zingt…buiten “ontpopt” zich tot fraai gezinsfestival

Donderdag ll. was er de Vlaamse feestdag. Traditioneel volgde dan in onze gemeente de 11-juli-viering. Dat Feest van de Vlaamse gemeenschap werd hier het ene jaar gevierd met een feestelijke academische zitting, het andere jaar met een muzikaal evenement “Lochristi zingt”. En die “Lochristi zingt” werd het voorbije weekend eens in een geheel nieuw jasje gestoken. Met succes.

Gezinsfestival “Lochristi zingt…buiten”

Men koos deze keer voor een (gratis) gezinsfestival. Op de weide in de Kantschoolweg in Zeveneken stond het mobiele podium van de gemeente waar doorlopend optredens met Nederlandstalige muziek plaats vonden. En als er – tussen 2 optredens – diende omgebouwd, kon men genieten van een aantal groepen op het kleine podium in het midden van het festivalterrein. Wie honger of dorst had kon terecht bij de vele drankstandjes en foodtrucks. Voor de jongsten was er kinderanimatie en stonden er springkastelen en opblaasbare attracties.
Parking, voor fietsers en voertuigen, was er voldoende. Een prima organisatie. En de nieuwe formule had succes. Al van bij de eerste optredens waren enkele honderden enthousiastelingen aanwezig, en dat zou zo blijven tot om 23 uur de laatste noten van “Ik hou van folk” (“I’m into Folk”) wegstierven in de nacht.

Cultuurmarkt

Aan de andere kant van het festivalterrein was er een cultuurmarkt. 17 culturele verenigingen konden zich – elk met een eigen standje – voorstellen aan het grote publiek.
 Vtb Kultuur, de landelijke gilden, Filmclub Spotlight, Markant of Neos (Netwerk ondernemende senioren), allen tekenden ze present. De medewerkers van Neos hadden een paspop aangekleed als een middeleeuwse vrouw en versierd met bloemenkransen. Zo werd attent gemaakt op 2 grote uitstappen die gepland zijn voor 2020: de Jan Van Eyck-tentoonstelling en het bezoek aan de Floraliën. Ook de gemeente was aanwezig met de bibliotheek en de cultuurdienst deelde een tentje Erfgoedcel Viersprong.

Dit was een test-case” aldus cultuurraadvoorzitter Paul Denis die zelf aanwezig was op de stand van Vtb Kultuur. “Maar deze eerste editie is zeker geslaagd. Een erg mooie publieke opkomst en tevreden standhouders. We plannen nu al een vervolg op het einde van de grote vakantie 2020, dan vermoedelijk achter de kerk van Lochristi en in de tuin van de Dekenijwoning. “

De optredens

De harmonie Willen is Kunnen mocht het gezinsfestival openen en zij hadden 3 gastzangers uitgenodigd. Mario Sandrie mocht als eerste achter de micro plaats nemen. Een mooie opener en hij gaf dan de fakkel door aan Destelbergenaar Ritchie Paris.
Aline Van Wassenhove besloot met een aantal nummers van Ann Christy (“Dag vreemde man” en “De Roos”) en Raymond van het Groenewoud. Zij waren, samen met Will Tura, de vaakst gecoverde artiesten op deze festivaldag. Aline zou trouwens niet alleen zingen, maar ook als gastvrouw fungeren en het hele programma aan mekaar praten.

Terwijl er, na het optreden van de harmonie, omgebouwd werd, gaf djembé-groep BENKAN van jetje op het kleine podium in het midden van het festivalterrein.

Ook Semper Pie – Jurgen Van Bouchaute en dochter Wienke – brachten voor de gelegenheid een zuiver Nederlandstalige set. Uiteraard kwam ook Willy Van Bouchaute kijken naar zoon en kleindochter. Drie generaties Lootse rock op de weide aan de Kantschoolweg. Jurgen en Wienke brachten de betere Nederlandstalige rock, zowel klassiekers als recenter werk. Van Noordkaap (“Arme Joe”) over Peter Koelewijn (“Kom van dat dak af”) tot “Louise” van Gers Pardoel.

Maar ook een erg mooie versie van Guido Belcanto’s “Toverdrank” had een plaatsje gekregen op de playlist. Obe Vermeulen mocht aansluitend mee het podium op met Semper Pie. Jurgen zag zich zo geflankeerd door 2 van de hoofdrolspelers van de musical Shrek, dat moest dus wel vonken geven. Een spetterende “Liefde voor muziek” van Raymond besloot hun optreden.

De muziekschool van Lochristi was als volgende aan de beurt. Daan Van Acker had zijn gitaar mee en leek wel de jonge Bart Peeters die “Heist aan zee” bracht. Darius bracht ook een 2-tal liedjes. Het was de eerste keer dat hij op een podium stond. Duidelijk een beetje zenuwachtig, maar een erg mooie stem. Veelbelovend.
Kjenta speelde het peperkoeken mannetje in de productie “Shrek” van de muziekschool. Vocaal erg sterk en overduidelijk een musicalstem. En dat Liese-Lotte De Reu (voor de gelegenheid zong ze op blote voeten) een steengoede zangeres is, wisten we al sinds haar passage bij evenementenradio VROB.

Eindigen deed de muziekschool met een knaller. Gastzangeres Sofie De Schrijver was zo’n 10 jaar lid van de muziekschool Lochristi, maar dat was ondertussen ook een decennium geleden. De dochter van fotografe Carmen De Vos studeerde vorig jaar af in de richting Musicaltheater aan het conservatorium in Brussel. De 25-jarige actrice vertolkte recent nog de rol de rol van Tinkerbell in het familiespektakel “Neverland, the adventures of Peter Pan”. Binnenkort zal ze te bewonderen zijn in Kiss Of The Spider Woman”, de musical waaruit ze zaterdag al een paar songs bracht. Ronduit schitterend en indrukwekkend.

Berlaen was de eerste van de 2 hoofdacts die aan de bak mocht. Zelf omschreef frontman Wouter zich als “De Niels Destadsbader van de ALDI die mocht optreden op het allereerste festival van Lochristi”.
De groep bracht ondertussen 4 langspelers uit, waaruit geregeld muziek gedraaid wordt op de  nationale radiozenders. Steevast in het Zults dialect. Muzikaal sterk, maar pas toen hij het publiek tot vlakbij het podium riep, sloeg de vonk een beetje over. Bij het slotnummer, de oorwurm “Oltijd blijv’n goan”, werd dan al duchtig met de heupen gewiegd en gingen de handen op mekaar.

Ontpopt was dan weer een meer dan waardige afsluiter van dit eerste gezinsfestival. Deze partyband – met Joeri De Decker van de muziekschool aan de toetsen – brengt covers van de sterkste Nederlandstalige nummers van de voorbije decennia. Openen deden ze met “De wereld is van iedereen” van The Scene, gevolgd door “Cha Cha Cha” van Raymond en “Zoutelande” van Bløf.
Meer hadden de meisjes van de muziekschool niet nodig om vooraan de eerste danspasjes te zetten. Toen frontzanger Jurgen Dejaegher dan iedereen tot bij het podium riep, barstte het feestje los. Een hele resem sterke medleys volgden. Het publiek zette geregeld een polonaise in en ook frontzanger Jürgen liet zich verleiden om mee te doen. Ambiance troef.

Pluim voor cultuurdienst en -raad

“Er is nog ruimte voor verbetering” zei een (te) kritische Tim Coulembier. Uiteraard had hij gelijk, want dit was een eerste uitgave.  Maar op deze plaats vooral lof voor de cultuurdienst en de cultuurraad.

De cultuurmarkt was een goed idee en de belangstelling was groot. Het gezinsfestival werd fel gesmaakt en het concept ontpopte zich tot een succesformule. Weinigen weten dat de eerste bands al in november 2018 vastgelegd werden. Vrijwel de hele voorbije week werd gewerkt om het festivalterrein in orde brengen. Zelfs op 11 juli waren sommigen er in de weer.

Het is de bedoeling dat dit een vervolg krijgt” wist schepen Marie-Claire Van Nieuwenhuyse ons te vertellen.  “Maar dan in een andere deelgemeente. We begonnen in Zeveneken omdat dit hier gedurende de werken aan de N70 niet mogelijk zal zijn. Maar de formule is zeker een succes”.

We kijken al uit naar volgend jaar, ook terug met lokale bands?

Lochristinaar was de hele namiddag aanwezig en nam zelfs foto’s toen het eigenlijk al (te) donker was. Veel kijkplezier.

 

Scroll naar boven