Lodejardin: de gezelligste zomerbar komt terug met optredens, workshops en kortfilmavond

Jeugdhuis Lodejo organiseert voor het 4de jaar op rij hun zomerbar Lodejardin. Dagelijks van 16 tot 23 uur en deze zomer tot en met 11 september. Bijna 6 weken lang chillen in de tuin van de Dekenijwoning.

Lodejardin van 2 augustus t/m 11 september

Voor het 4de jaar op rij tovert JH Lodejo de tuin van de Dekenijwoning om tot een gezellige “pop-up zomerbar”. De inrichting gebeurde al een tijdje geleden en het was ook een halte tijdens Festivélo op 3 juli.  Nu dient enkel nog de ingangsboog aangepast. De deuren openen voor het eerst op vrijdag 2 augustus om 18 uur, terug met een receptie. Lodejardin kreeg, gezien het succes van de voorbije jaren, toestemming om deze zomer open te blijven t/m 11 september.

Een echt tuinsfeertje

De vele bladeren op de affiche met het programma benadrukken ook het groene karakter van Lodejardin. Het moestuintje is terug aangelegd, de wilde bloemen zijn gezaaid en de bijenhotels werden opgehangen. Ook de kippen zijn terug van de partij.
De hangmatten zullen een oase van rust vormen en wie actief wil zijn, kan zich uitleven aan de ”ping-pong-tafel” of op het kubb-terrein.
De bar gemaakt van paletten, de luifels en de gezellige zithoekjes bleven behouden. Dit jaar terug een vast podium. Daar zullen – uiteraard – de optredens en deejay-sessies plaatsvinden.

Optredens op zaterdag, dj-sessies op vrijdag

Voor die muzikale acts zakt u best op zaterdagavond af naar Lodejardin. En duidt alvast volgende 10 augustus met stip aan in uw agenda. Die dag treedt omstreeks 20 uur een artiest uit het Verenigd Koninkrijk op. Gedurende 2 maal 45 minuten zal hij oude pop- en rocknummers brengen, van The Beatles tot The Who. Zijn naam wordt nog niet vrijgegeven (op de affiche staat hij als Band X vermeld) maar het zal de moeite zijn. ’s Vrijdags – en dus ook de avond van de opening – is er telkens een lokale dj die voor muziek zal zorgen.

Kortfilmavond

Op zondag 1 september organiseert de cultuurraad van Lochristi, in samenwerking met JH Lodejo, het kortfilmfestival ‘Kortfilm.Lochristi” Daarvoor is men nog op zoek naar Lochristinaren die zelf een kortfilm maakten, erin acteerden of er op de een of andere manier aan meewerkten.

Het ligt in de bedoeling een gevarieerde selectie van kortfilms te brengen. Zowel inhoudelijk, als naar oorsprong. Er wordt gestreefd naar een aanbod waarbij er een link is naar Lochristi. Staan al op het programma: “About the boy who ate an Oakwood chair”, van regisseur Pieter Goethals. De film werd eerder in de Gentse cinema Sphinx vertoond. De Lootse regisseur zal de film zelf kort komen toelichten. Nog op Kortfilm.Lochristi zal Lochristinaar Tim Dierickx, van de firma Ghently, een timelapse tonen met de stand van zaken van de nieuwbouw van zowel Lodejo als Uyttenhove.

Tips over kortfilms zijn welkom op cultuurraad.lochristi@gmail.com of bij Paul Denis, voorzitter cultuurraad (0475 37 93 24) en/of bij Joris Serlippens, ondervoorzitter cultuurraad (0475 90 60 19).
Kortfilm.Lochristi is een openlucht kortfilmfestival, al wordt in geval van slecht weer uitgeweken naar de tijdelijke lokalen van Lodejo, de vroegere Parochiale Kring.

Closet Sale
Op zondag 25 augustus is er terug Closet Sale”: een 2de hands markt voor kledij. Uiteraard toegankelijk voor iedereen die kledij wil kopen of verkopen. Best voordien contact opnemen (contactgegevens: zie verder)

Samenwerking met SMAK

Lodejardin kan ook uitpakken met een uniek kunstproject. Het Gents Stedelijk Museum voor Actuele Kunst heeft te weinig ruimte, een aantal werken staan voortdurend in het depot. Het SMAK verdeelt deze zomer die kunst over heel Vlaanderen. Niet echt natuurlijk, maar doeken met replica’s. Eén van die “kunstwerken” zal opgesteld in de tuin de Dekenijwoning. Op een tweede doek zullen de bezoekers van Lodejardin zelf creatief aan de slag kunnen. Ze zullen ook uitgenodigd worden om individuele kunstwerken te maken. En die creaties zullen dan in het najaar in het SMAK te bewonderen zijn. Kunst door, en voor, het grote publiek.

(Meer info : https://smak.be/nl/nieuws/handelaars-in-gent-doe-mee-aan-actie-smakisteklein )

Biertasting 

België is hét bierland bij uitstek, en dat weten ze ook bij Lodejardin. Op zaterdag 17 augustus is er een heuse biertasting. Verschillende micro-brouwerijen zullen die avond hun zelfgemaakte brouwsels aanbieden. Deelnemers kunnen aan de toog bonnetjes kopen en krijgen er ook een proefglas.

The takeovers

3 zondagen is er ook een “takeover”. Verenigingen en organisaties uit Lochristi baten dan zelf de bar van Lodejardin uit en zorgen voor activiteiten. Chiro Reinaert Lochristi bijt op 11 augustus de spits af. De muziekschool neemt zondag 25 augustus voor zijn rekening en de cultuurraad doet dit op 1 september met zijn kortfilmavond

Workshops

Verder uiteraard terug heel wat workshops: van sleutelhangers graveren tot macramé, van borduren tot boekenlampen maken. Of spreekt linoleum snijden u meer aan? Ook deze workshops zijn vrij toegankelijk. Vooraf inschrijven is geen must, maar wel handig.

Contact hiervoor opnemen met Jolien kan steeds per mail (Jolien@Lodejo.be) of via facebook/messenger (Jolien Fabriek a brak)


 

Op woensdag 11 september sluit Lodejardin dan zijn deuren, maar niet zonder er die avond nog eerst nog een ferme lap op te geven met een BBQ en een optreden.  Maar daarover later meer.

(Foto’s © Bennie Vanderpiete – Afbeeldingen en Affiches © SMAK en JH Lodejo)

Scroll naar boven