LoKort

Het Moederdagontbijt bij het OCMW, briljanten huwelijken, woningprijzen, ook kippen en varkentjes.

OCMW ontbijtbuffet

Ieder jaar organiseert het OCMW rond de periode van Moederdag een ontbijtbuffet. Dit jaar vinden deze plaats op zondag 6 en zondag 13 mei in de cafetaria van het lokaal dienstencentrum ’t Fazantenhof. Op beide zondagen kan je komen genieten van het heerlijke buffet dat het OCMW aanbiedt.

De opbrengst van het ontbijtbuffet gaat naar het Surplusfonds. Met deze opbrengst bezorgt men de cliënten een extraatje voor Sinterklaas en de eindejaarsfeesten.

Prijzen? 12 euro voor een volwassene, 7 euro voor kinderen vanaf 6 jaar. Voor kinderen jonger dan 6 jaar is het ontbijtbuffet gratis.

Om organisatorische redenen worden kaarten voor de ontbijtbuffetten enkel verkocht in het Sociaal Huis. Wil je een plaatsje reserveren, dan kan je kaarten kopen aan de balie van het Sociaal Huis, Bosdreef 5A, Lochristi. Deze moeten contant betaald worden.

Meer informatie? info@ocmwlochristi.be of 09 355 93 09.

Gemeente viert briljanten huwelijken

Op dinsdag 10 april vieren Denis Bonne en Helena D’Hooge hun 65ste huwelijksverjaardag. De gemeente zet hen die dag om 12 uur in de bloemetjes bij Nico Bonne in de Ommegangstraat.

Op woensdag 11 april vieren Roger Colle en Irma Van Acker hun 65ste huwelijksverjaardag. De gemeente zet hen die dag om 15 uur in de bloemetjes in de raadzaal van het gemeentehuis.

Sierteeltmuseum Lochristi en frisse start van nieuw seizoen

sierteeltmuseum LoS Zaffelare

Op vrijdag 6 april om 19 uur opende de gemeente het vernieuwde LoS -Lochristi Sierteeltmuseum (Zaffelare-Dorp 83).Het LoS is open sinds 2011. Het afgelopen jaar kwamen 65 groepen op bezoek. Tijdens die 7 jaren is de opstelling van de huidige collectie nooit veranderd. Het was hoog tijd voor een opfrissing. De voorstelling van de materialen is een pak moderner en dynamischer geworden. De collectie is verder uitgepuurd en met extra beeldmateriaal komt het sierteeltverhaal tot leven. Er zijn momenteel nog 90 bedrijven actief.

Bouwvergunningen Vlaanderen

In december 2017 werden er bouwvergunningen voor 1.918 nieuwe residentiële gebouwen uitgereikt, voor een totaal van 4.624 woningen. Dat is een daling van 7,1% voor gebouwen en een stijging van 9,3% voor woningen tegenover november 2017. Er werden voor 22.573 residentiële gebouwen toelatingen uitgereikt. Dat is 2,1% minder dan in 2016. Het aantal woningen daalt met 2,2%. Het renoveren van residentiële gebouwen liet in 2017 een daling van 12,2% optekenen.

Vastgoedprijzen

Immo Marc Everaert Lokeren

De vastgoedprijsindex daalde met 0,4% in het vierde kwartaal van 2017 in vergelijking met het vorige kwartaal. Statbel – het Belgische statistiekbureau – berekent elk kwartaal een index van de vastgoedprijzen conform de Europese regelgeving.

In het vierde kwartaal van 2017 bedroeg het jaarlijkse inflatiecijfer voor de vastgoedprijzen 3,7%. De gemiddelde inflatie van de vier laatste kwartalen bedraagt ook 3,7%. De vastgoedprijsindex bedraagt 107,78 punten (2015=100), tegenover 108,18 punten in het vorige kwartaal. De Belgische vastgoedprijsindex daalde in het vierde kwartaal van 2017 met 0,4% ten opzichte van het vorige kwartaal.

Vleesproductie

In 2017 werden maandelijks gemiddeld 26,12 miljoen dieren geslacht. Dat meldt Statbel bij de publicatie van de slachtingcijfers voor 2017. In gewicht nemen de varkens het grootste aandeel in (59% – maandelijks gemiddeld 912.000 varkens). In aantallen zijn de kippen in de meerderheid, met gemiddeld 25 miljoen geslachte kippen per maand.

Over het hele jaar 2017 werden 920.000 runderen geslacht. Dat is een lichte stijging van 1% tegenover het jaar voordien. De stijgende trend van de voorbije vier jaar zet zich daarmee door bij de runderen. Over het hele jaar werden 10,95 miljoen varkens geslacht. Dat is een lichte daling van 2% tegenover 2016. Toen werd ook al een daling van 6% vastgesteld tegenover 2015. Bij de kippen gaat het om 300,50 miljoen stuks voor 2017. Ook daar is een daling van 2%, na drie opeenvolgende jaren van stijging.

De varkenssector blijft met 59% gewichtsaandeel de belangrijkste leverancier aan geslachte dieren. Jaarlijks gaat het om 1,04 miljard kg geslacht gewicht. De pluimveesector levert 25% van het geslacht gewicht met 455 miljoen kg geslachte kippen. De rundveesector heeft een aandeel van 16% in de gewichten met in totaal 282 miljoen kg geslachte runderen.

Als we naar het gemiddelde aantal geslachte dieren per maand kijken, dan komen we uit op 25 miljoen kippen – 912.000 varkens – 77.000 runderen – 65.000 kalkoenen – 12.000 schapen – 5.000 ander gevogelte – 4.000 eenden – 1.000 geiten en 500 paarden

Kippenactie

Op zondag 1 april startte ook onze kippenactie: kakelnet de lente in! Tweejaarlijks organiseert IDM in samenwerking met lokale handelaars een kippenpromocampagne. Dat is in 2018 niet anders. Kippen houden, biedt heel wat voordelen.

In april kan je tot 3 kippen aankopen met telkens 1 euro korting. Bij je DIFTAR-factuur, die je onlangs heb ontvangen, zit hiervoor een bon. Je kunt de bon ook downloaden. Meer informatie en de deelnemende handelaars vind je op www.idm.be/kippenactie

Kippen zijn goede verwerkers van keuken- en tuinresten, zoals (gekookte) etensresten, vers gemaaid gras, onkruid, … Eén kip pikt jaarlijks zelfs zo’n 50 kg afval op. Door het scharrelen gans de dag door, houden kippen ook je tuin proper en zorgen ze voor meststoffen voor je tuin. Kippenmest is uiterst geschikt voor je tuinplanten.

Bovendien zijn het goedkope dieren (zowel bij de aankoop als bij de verzorging) en ze bezorgen je het grootste deel van het jaar verse eitjes. Zorg voor een goede huisvesting en beschutting tegen felle zon en regen. Voorzie daarom minstens 2 m² loopruimte per kip, beter is zelfs 5 m² per kip, en zorg voor een droge en tochtvrije slaapruimte.

Meer informatie over het houden en verzorgen van kippen vind je in de Vlaco-brochure ‘Kippen houden in de kringlooptuin’. http://www.vlaco.be/thuiskringlopen/kippen

 

Scroll naar boven