LoKort

Nieuwsoverzicht over Stekelbees, fietsverkeer, diploma’s, het Park, Festivélo 2019, eindejaar cadeau Partago, Kerstsfeer in ’t Fazantenhof en energiezuinige led’s.

Decoratieteam

decoratieteam Fazantenhof

In ’t Fazantenhof sloeg het decoratieteam de handen in elkaar om een maquette te maken van een feeëriek skidorpje ergens in de bergen. Sneeuw was toen nog geen probleem, het sneeuwkanon bestond nog niet en alles baadt gezellige sportieve rust uit met een vleug nostalgie.

Fietsverkeer op de snelweg F4

fietssnelweg F4 Beervelde

In september telde de Provincie Oost-Vlaanderen het fietsverkeer langs 17 fietssnelwegen. In totaal werden bijna 87.000 fietsverplaatsingen geregistreerd.

In totaal werden ruim 28 000 fietsverplaatsingen geregistreerd langs de 4 meetpunten van de F4 in Beveren-Waas, Sint-Niklaas, Lokeren en Lochristi. Het hoogste aantal fietsbewegingen werd geregistreerd in Lokeren – Durmebrug met gemiddeld 1. 934 fietsers op een werkdag.

De meetpunten in Lokeren en in Sint-Niklaas kennen op werkdagen een duidelijke ochtend- en avondpiek. Dat wijst op het functioneel gebruik van deze fietsroutes voor woonwerk- en woonschoolverkeer. Tijdens het spitsmoment passeren er op een gemiddelde werkdag tot 260 fietsers per uur in Sint-Niklaas en in Lokeren tot 220.

Stekelbees

Stekelbees Lochristi Lobos

De gebouwen van de buitenschoolse kinderopvang Stekelbees Lobos – Boskapellaan 65 zijn volledig vernieuwd. De plechtige opening vond plaats op dinsdag 11 december.

De verouderde klascontainers werden gesloopt en het bestaande gebouw uitgebreid met een nieuwe linker- en rechtervleugel. Het werd aangepast aan de huidige normen en energiezuiniger gemaakt. Er werd muurisolatie aangebracht, een nieuwe verwarmingsketel en radiotoren geplaatst, nieuwe ramen en buitendeuren ook, nieuwe verlichting opgehangen en nieuwe toiletten voorzien.

Het hele gebouw kreeg ook een nieuwe gevelafwerking met volkernplaten. Tussen de het complex en de straat wordt een rijbaan met parkeerstrook aangelegd. De werken kostten 750.000 euro, de werken aan de buitenomgeving 30.000 euro.

Ellen De Clercq: “ Sinds 19 november gaat de opvang al door in onze vernieuwde locatie. Enkel het secretariaat is nog in Beervelde maar dat verhuist ook snel. Aan de buitenaanleg wordt volop gewerkt. Vooraan komen er een aantal parkeerplaatsen, een plantenzone en wordt er opnieuw een boom geplant. Voorlopig kunnen de kinderen dus nog niet buitenspelen. Binnen biedt de nieuwe ruimte veel speelmogelijkheden met een afwisseling van druk of rustig spel.

Bos is het thema van onze locatie. Een evidente keuze, Lobos bos. Een thema waar we graag naar verwijzen of rond werken. Natuur en buitenspelen zitten verweven in onze werking en willen we graag stimuleren.”

Diploma-uitreiking Techniekacademie Lochristi

techniekacademie Lochristi

Bijna 60 kinderen tussen 10 en 12 jaar namen de voorbije weken deel aan de techniekacademie. Woensdag mochten ze – samen met hun ouders – hun diploma en een goodiebag met allerlei verrassingen komen afhalen. Tijdens 12 lessen werden de (hoofdzakelijk) Lootse scholieren ondergedompeld in de wondere wereld van techniek en technologie. Het succes was zo groot dat er, naast de 2 groepen op woensdagnamiddag, een 3de “klas” op vrijdagnamiddag werd voorzien. Elke groep van 20 kinderen had een eigen mentor. Tijdens de lessen (van september tot december) werkten de kinderen rond 6 concrete projecten: een voederhuisje, mysterie box en een nachtklokje maken, een robot programmeren, chemietestjes doen en ook snoepjes maken en ten slotte lampjes schakelen. Er waren ook bedrijfsbezoeken bij garage Martens, Van den Hende Beton nv en schrijnwerkerij De Vriendt.

diplomauitreiking techniekacademie

“Door deze techniekacademie willen we de jongeren op een speelse en creatieve manier laten kennismaken met techniek en de instroom in technische richtingen stimuleren. Deze techniekacademie was een primeur voor Lochristi, maar in de meerjarenbegroting werd het nodige budget voorzien om dit ook de komende jaren te organiseren” aldus schepen Frederic Droesbeke, die mee de diploma’s uitreikte.

Ook Alexander Van Petegem (10), leerling van klas 5B van VBS Sint Jozef was enthousiast over dit “techniekbad”. Het leukst was de elektrische schakeling die ze gemaakt hadden, en daarmee poseerde hij ook voor de foto.

De Techniekacademie werd georganiseerd door de Hogeschool VIVES, i.s.m. de gemeente Lochristi, de provincie Oost-Vlaanderen en Idola Business Center.

techniekacademie

Vrienden van het Park Beervelde

park Beervelde

De vzw De vrienden van het Park krijgt 5.000 euro van de provincie voor de organisatie van ‘De Tuindagen’. Dit evenement dat plaatsvindt in mei en in oktober, blijft het visitekaartje van de Oost-Vlaamse sierteelt. In 2019 wordt de nieuwe website in gebruik genomen.

Festivélo 2019

De stad Lokeren en de gemeente Lochristi ontvangen 5.000 euro van de provincie voor de organisatie van ‘Festiveló – muzikale fietstocht B(l)oeiende streek’ op 30 juni 2019. De deelnemers fietsen op het fietsroutenetwerk van het Waasland van optreden naar optreden op bijzondere locaties met verschillende muziekgenres gaande van klassiek tot wereldmuziek. Aangezien beide gemeenten deel uitmaken van het toeristische sierteeltproject B(l)oeiende streek, worden de locaties kunstig versierd met creaties van lokale floristen. Deze activiteit gaat vooral door in Beervele, Oudenbos en verderop in Lokeren.

Energiezuinige LED’s

In Lobos, de Smalle Heerweg en Haanhoutstraat plaatst netbedrijf Fluvius nieuwe energiezuinige ledverlichting. De 300 ‘slimme’ leds zorgen voor licht op maat en maken smart cities mogelijk. Lochristi fungeert als proefproject voor heel Vlaanderen.

De ‘slimme’ ledverlichtingstoestellen kunnen individueel bediend worden. Vanop afstand kunnen de branduren worden ingesteld of de helderheid verhoogd bij vb. noodsituaties, ongevallen of evenementen. De slimme leds melden zelf automatisch een defect aan netbedrijf Fluvius, de fusie van Eandis en Infrax.

De nieuwe slimme verlichting maakt ook smart city-toepassingen mogelijk. De leds kunnen gebruikt worden om o.a. luchtkwaliteit te meten, voor parkeerbegeleiding, als veiligheidscamera’s of publieke wifinetwerken. Via de proefopstelling hier kan Fluvius nagaan welke technieken het beste werken en in welke specifieke situaties. Onze gemeente is de eerste gemeente met slimme leds.

In de Smalle Heerweg en een aantal zijstraten en in een deel van Lobos is de nieuwe led verlichting al geplaatst. Begin 2019 wordt ook de Haanhoutstraat uitgerust met slimme leds.

Zowel overdag als ’s avonds kunnen er wel technische tests gebeuren. Zo kan de verlichting uitzonderlijk overdag even branden of kort worden gedimd of uitgeschakeld.

Eindejaar aanbod autodeelpartner Partago

Partago autodelen

Word nu lid van autodeelpartner Partago en ontvang dubbel rijtegoed! Start met Partago en geef bij je inschrijving de code 'Go Go Lochristi' op! Je ontvangt dan bij aankoop van jouw eerste bundel 1.000 gratis credits extra! Zo probeer je in alle rust autodelen aan de beste prijs. Actie geldig tot 31 december 2018.

Schrijf je in: https://www.partago.be/word-lid.html

Parochiedreef Beervelde

Het zal nog enkele maanden duren voor het kan afgewerkt worden. De temperatuur moet hoog genoeg zijn om de toplaag aan te brengen.

Parochiedreef Beervelde

Scroll naar boven