Loots zangtalent Saar Floré schittert in The Voice Kids

De Blind Auditions van The Voice Kids 2023 zijn achter de rug. Saar Floré uit Lochristi is een van de 48 kandidaten die nu in de Knockouts mogen strijden.

Sinds 15 augustus is The Voice Kids 2023 (bijna) elke week te bekijken bij VTM. De coaches zijn dit jaar Laura Tesoro, Coely, Pommelien Thijs en Metejoor. Vorige vrijdag was er de vijfde, en laatste, aflevering van de Blind Auditions. Daarin ook een Lootse deelneemster. Saar Floré (14 jaar) verraste met het nummer “Je veux” van Zaz. Saar gaf alles en zong niet enkel, maar danste ook nog. Het duurde even voor een coach omdraaide, want hun teams waren bijna compleet.  Maar na anderhalve minuut drukte Pommelien Thijs af en die was heel blij met haar keuze.
“Ik ben omgedraaid omdat ik het nummer een heel gedurfde keuze vond. Ik denk dat het moeilijk was voor jou om je adem te vinden in dit nummer maar je hebt je super recht gehouden. En toen ik omdraaide was Saar nog alles aan het geven en super aan het performen” aldus Pommelien.
Zo zit Saar dus in de Knockouts. En Lochristinaar.com trok naar de Vogelwijk voor een gesprekje met het nieuwe Loots zangtalent en haar mama Tine. Papa Jan Floré en broer Juul waren niet thuis.

Proficiat Saar! Wat een prestatie. Zing jij al lang?
Saar:
Ja hoor, toch al enkele jaren…
Tine: Saar zingt eigenlijk al van kleins af. In de douche, als ze speelde, …. Zingen is haar leven. Toen ze in het 1ste studiejaar zat – Saar liep school in VBS Sint-Jozef – hebben we haar dan ook ingeschreven in de muziekschool Lochristi voor de lessen “musical”.
Saar: Later ben ik dan overgestapt naar de muziekacademie Ter Beuken waar ik eerst notenleer gevolgd heb. Na 2 jaar was er dan de “instrumentkeuze” en ik koos voor zang. Want ook de stem is een instrument. Sinds dit jaar volg ik kunstonderwijs in MUDA Evergem. Elke week heb ik daar toch een 5-tal uren zangles waarvan 1,5 uur privéles. In de muziekacademie volg ik ook nog “koorzang”. Hip Hop dansen doe ik dan weer bij dansschool DIOP en op zondag vind je me steevast bij Chiro Reinaert.

Zit het zangtalent in de genen?
Tine: Ze heeft het in elk geval niet van Jan of van mij. We houden van muziek en gaan veel naar optredens en festivals. Maar zelf zingen is aan ons niet besteed. Als het al in de genen zit, dan moet het van mijn vader Raf Vandecaveye zijn. Hij was politieagent in Lokeren maar zong destijds ook in het koor en heeft ooit meegespeeld in de Griezelmusical van de muziekschool, toen nog onder leiding van Dominique Reinaert en Gina Lefebure. Ook Juul (9) de jongere broer van Saar, zingt niet. Hij verkiest voetbal en atletiek.

We zagen vrijdag de Blind Auditions. Maar je legde voordien al een heel parcours af?
Saar: De eerste preselecties dateren al van begin dit jaar. Alle deelnemers mochten toen een stukje zingen van een liedje uit een lijst met een 50-tal nummers. Zo waren er 3 preselecties. Maar naarmate de wedstrijd vordert heb je ook meer de mogelijkheid om zelf voorstellen te doen qua nummerkeuze. De song “Je veux” van Zaz die ik bracht tijdens de Blinds, was een liedje dat ik zelf voorgesteld had. Ik leerde het kennen tijdens de lessen op het MUDA. Daarna heb ik me verdiept in het nummer, gekeken wat de tekst betekent en ik besloot om het voor te stellen. Na mijn optreden zei ik tegen de jury dat ik het belangrijk vind dat je ook gewoon blij kan zijn met weinig dingen en niet altijd grote luxe nodig hebt.

Saar The Voice - YouTube VTM
 

Was je zenuwachtig voor je optreden?
Saar:
Zéér! Ik kwam die dag pas in het tweede deel aan de beurt. Bijgevolg moest ik eerst een tweetal uren wachten. Tijdens het optreden ben ik wel een beetje gekalmeerd, maar bij het bekijken van de televisieopnames hoor ik aan mijn stem dat ik toch zeer zenuwachtig was.

En dan, na anderhalve minuut, drukt Pommelien Thijs af en mag je door naar de volgende ronde.  Wat voelde je?
Saar: Ik was mega blij maar besefte niet goed wat er allemaal aan de hand was. Er viel een pak van mijn schouders, maar het was allemaal zo overweldigend.

En hoe beleefden de ouders dat moment?
Tine: Wij waren vooral heel erg blij voor haar. We hebben er veel tijd en energie in geïnvesteerd. En nu dachten we: ”hoever ze nu ook nog raakt, dit is al meer dan OK”. We zijn supertrots.

Heb je een idee, hoeveel keer je het nummer “Je veux” vooraf gezongen hebt om het in te studeren?
Saar: Neen, maar het moet honderden keren geweest zijn. En zelfs toen ik dacht dat ik het onder de knie had, was het nog voortdurend sleutelen aan de uitspraak in het Frans. Mama maakte me er bijvoorbeeld attent op dat ik de laatste lettergreep van “Chanel” in “Des bijoux de chez Chanel” langer moest aanhouden.

De opnames van de Blind Auditions dateren van april. Hoe hebben jullie vorige vrijdag de uitzending beleefd?
Tine:
We hebben hier thuis gekeken met familie en vrienden. Onze woonkamer was goed gevuld met een 20-tal personen. Eens Saar opgetreden had was het terugspoelen en steeds opnieuw kijken. En opa Raf, die glom van trots!

Je was heel blij dat Pommelien draaide. Maar als je zelf had mogen kiezen, wat zou je keuze geweest zijn?
Saar: Zelf zou ik voor Coely gekozen hebben. Maar ondertussen heb ik met Pommelien gewerkt en ze is megalief. En dat is zeker ook het geval voor Simon, de hulpcoach.
Tine: Hier zou ik toch ook eens de ondersteuning vanwege VTM willen benadrukken. We kunnen enkel lof hebben over de wijze waarop de crew en het hele team de kinderen enthousiasmeren, begeleiden en ook opvangen. Dat is fantastisch. We leerden er bijvoorbeeld Klaar Hammenecker kennen, de psychologe die er voortdurend aanwezig is voor de kinderen.

Je gaat nu door naar de Knockouts en hopelijk ook naar de halve finale en finale. Wanneer zien we je terug op TV en wat zal je zingen?
Saar:
Elk van de 4 coaches heeft nu 12 kandidaten die moeten aantreden in de Knockouts. Ik weet nog niet in welke aflevering ik aan bod kom. Het is in elk geval niet deze avond. Het nummer dat ik zal zingen is een grote (film-)hit uit de jaren ’70.

En dan de slotvraag. Wat wil je later worden?
Saar: Ik zou later uiteraard professioneel iets met zingen willen doen, en liefst in de richting Jazz of Pop.
Tine: Dat is het voordeel van MUDA Evergem. De leerlingen krijgen naast het artistieke, ook een brede basis mee. Moest het toch niet lukken met zingen, kan Saar nog bijna alle richtingen uit.

Lochristi is alvast apetrots en we volgen het verder!

Filmpje optrdreden Saar met  “Je veux”
Voor wie het optreden van Saar niet zag, of het nog eens wil bekijken, hier nog eens het filmpje.
 

 

(Foto's © Bennie Vanderpiete, Tine Vandecaveye, Youtube/VTM)

Scroll naar boven