Lootse straatnamen die het podium niet haalden

Met de Hoogstraat in Beervelde die Horstweg wordt, de Stationsstraat waar de Kasseistraat het overneemt en de Rozenlaan die verpot wordt als Camelialaan, hertekenen we de kaarten. Namen die generaties lang bewoners zullen zien komen en gaan. 

Op 1 januari volgend jaar veranderen er binnen de fusiegemeente zeventien straten officieel van naam. Buurtbewoners en aangelanden konden suggesties aanreiken. De respons was talrijk. Een aantal voorstellen haalden de shortlist, maar werden voorlopig niet weerhouden. In Wachtebeke worden de bestaande wegenkaarten dan weer een collectors item.

Horstweg (Hoogstraat)

Als motivatie voor de keuze lezen we dat een horst een historische benaming is voor een met kreupelhout of hakhout begroeid, hoger gelegen stuk grond. Voor het vervangen van de Hoogstraat kwam eveneens de tip Malpertuusweg binnen. Ingegeven door het weetje dat volgens de overlevering de burcht van Reinaert de vos daar middenin de velden zou hebben gelegen.

Camelialaan (Rozenlaan)

Doorde Rozenlaan een andere bloemennaam te geven kon men er niet ver naast zitten. Bloemen en Lochristi blijven nu eenmaal één pot nat.

Met Braeckmanhof,dat het ook niet haalde, was er de verwijzingnaar het hof van het kasteel Braeckman.De bouwgronden die verkocht werden in de Rozenlaan waren ooit eigendom van de familie Braeckman.

Kasseistraat (Stationsstraat)

De naam Goffinetstraat was kandidaat om de Stationsstraat te vervangen. Meteen een verwijzing naar baron Adrien de Goffinet (1812-1886), bewoner van Kasteel Rozelaar.

Verder was er nog de Bloemistenstraat, een passe-partoutsuggestie als je het ons vraagt. Er woonden daar vroeger inderdaad heel wat bloemisten, maar waar niet in Lochristi?

Kasseistraat roept bij een buitenstaander waarschijnlijk dan weer associatie met een stukje Ronde van Vlaanderen op. Maar zover moeten we het niet zoeken, het is vooral de wijk “Kasseitje” waar de straat doorheen loopt, met zijn bloeiende kermis, die de suggestie levensvatbaar maakt.

Scroll naar boven