LP Boon, hernieuwde belangstelling met De bende van Jan de Lichte

Machteld Moijson
0 reactie(s)
Jan de Lichte

© VTM

Louis Paul Boons historische roman De bende van Jan de Lichte verscheen in 1957. VTM verfilmde een interpretatie van deze roman in 10 delen. De reeks komt binnenkort op het scherm.

De historische reeks kreeg een wereldpremière op de 45ste editie van Film Fest Gent dit jaar. Daar werden de eerste twee afleveringen getoond. De hele reeks is eerst beschikbaar voor de klanten van Proximus televisienetwerk.

Bende van Jan de Lichte

De opnames gebeurden in de herfst van 2016 en winter en lente van 2017. Het Kluisbos in Kluisbergen, de Grote Markt van Veurne, Wulveringem, het kasteel van Beauvoorde, Gingelom, Bokrijk, het Gravensteen van Gent, Lommel zijn de locaties van de opnames.

Matteo Simoni neemt de hoofdrol van Jan de Lichte voor zijn rekening. Stef Aerts, Tom Van Dyck, Dirk Roofthooft, Inge Paulussen, Rik Verheye, Ruth Beeckmans, Matthijs F. Schepers, Charlotte Timmers en Anemone Valcke zijn enkele andere bekende koppen van de cast. De regie werd gevoerd door Robin Pront, Pieter Van Hees en Maarten Moerkerke.

De lijvige roman van meer dan 400 bladzijden werd aangepast door het duo Christophe Dirickx en Benjamin Sprengers tot een scenario voor de tv-serie.

Jan de Lichte tv serie

Het verhaal speelt in de 18de eeuw. Vlaanderen wordt geteisterd door oorlogen, de Fransen en Oostenrijkers proberen het land in te lijven. Jan de Lichte keert terug naar Aalst, na enkele jaren als huurling gevochten te hebben in het Oostenrijkse leger. Zijn ouders leven niet meer, al zijn vrienden hebben zich geïnstalleerd in een kamp in het bos. Ze overleven nauwelijks. Honger en ziekte is hun deel. Jan de Lichte en zijn bendeleden stelen van de rijken om de armen te kunnen laten overleven.

Bende Jan de Lichte Louis Paul Boon

Een liefdesverhaal doorkruist het misdadige leven van Jan. Zijn bende teisterde de streek van Aalst van 1740 tot 1748. Hij werd gevangen genomen door de Fransen en de stadswacht Baru. Op de markt van Aalst werd hij publiekelijk geradbraakt op een karrenwiel.

In het verhaal is Jan de Lichte niet zomaar een bandiet, maar ook een idealist, een voorvechter van de klasselozen tegen de gevestigde orde, een Robin Hood van Aalst.

Lokaal accent

Bij de postproductie was geluidsacteur Elias Vervecken betrokken. Hij zorgde voor de nasynchronisatie van de geluiden in de reeks. Elias is lid van de Haikuvrienden van Lochristi en zo heeft de tv-reeks ook een link met onze gemeente.

De trailer van de serie kan je bekijken via de volgende link: