Ludio speelt “Dappere Magnolia’s” met heel wat nieuw bloed

Bennie
0 reactie(s)
Ludio Nieuwkomers © Bennievdp

Tekst en titelfoto © Bennie Vanderpiete

Nog een week en dan speelt toneelgroep Ludio 4 keer het stuk “Dappere Magnolia’s”. De voorstelling van 1 december is ondertussen uitverkocht, maar er is nog plaats voor de opvoeringen op 24 en 25 november en 2 december (tickets bestellen? Zie onderaan artikel).

De productie “Dappere magnolia’s” kwam er na heel wat hindernissen. Eigenlijk wou Ludio dit najaar een ander stuk brengen. Maar nadat eerst de regisseur, en daarna ook nog een aantal actrices afhaakten, was men genoodzaakt een ander stuk te kiezen. De keuze viel op “Dappere magnolia’s”, een komisch drama over de band tussen 6 vrouwen die allen hetzelfde kapsalon frequenteren. Van de 6 dames op de set zijn er 4 nieuwe leden. Nancy Raes (Lochristi) en Veerle Colpaert (uit St-Kruis Winkel) hadden al toneelervaring. Voor Sjouke Van de Vijver (uit Lokeren) en Josephine "Joske" De Roo (Zeveneken) is het hun eerste productie. Lochristinaar.com ging, een goede week voor de première, eens langs bij al die “nieuwkomers”.

Sjouke en Joske, dit wordt jullie eerste podiumervaring? Waarom hebben jullie nu de stap gezet naar het toneel?
Sjouke: “Ik heb een heel klein beetje ervaring door toneel te spelen op school voor de kleutertjes. Maar het zal de eerste keer zijn dat ik zal optreden voor een publiek dat ouder is dan 5 jaar. Eigenlijk was ik op zoek naar een nieuwe hobby. Omdat ik toneel spelen op school wel altijd leuk vind wil ik nu mijn eigen grenzen verleggen en eens een nieuwe uitdaging aangaan.”
Joske: “Ik had vroeger al eens getwijfeld om toneel te spelen maar durfde uiteindelijk de stap niet te zetten. Toen er nu plots iemand “last minute” afhaakte voelde het als een teken".


En...valt het mee?
Joske: “De combinatie met mijn gezin met 3 kleine kinderen is vermoeiender dan gedacht. Maar als een repetitie vlot verlopen is geeft dat wel telkens een gevoel van voldoening. Individueel tekst studeren vind ik moeilijk. Een rol leren gaat vlotter voor mij door samen te oefenen.”
Sjouke: “Het instuderen van de tekst is inderdaad heel intensief maar het geeft ook energie eens je bezig bent met repeteren en spelen. Het moeilijkste vind ik het leren inspelen op elkaar en het juist leren aanvoelen van je personage in de verschillende scènes. Maar er is een gezonde en leuke vibe in de groep, iedereen is er echt voor elkaar.”

Nancy en Veerle, waar deden jullie al toneelervaring op en waarom kozen jullie voor toneelgroep Ludio?
Nancy: “
Ik speelde dertig jaar lang met veel plezier mee met het schooltoneel van de Gemeentelijke Basisschool Lochristi /Beervelde. Covid was de spelbreker! Het schooltoneel kwam moeilijk terug op gang. Ik dacht dat ik misschien nooit meer op de planken zou staan… In juni deelde mijn nichtje een oproep van Ludio. Ze waren op zoek naar nieuwe leden. Eerlijk? Ik voelde de goesting onmiddellijk opborrelen. Ideaal dacht ik! Vakantie en ik kan al een stuk van de tekst studeren. Het werd snel september en het repeteren kon beginnen, mét de deskundige begeleiding van een echte regisseur deze keer.
Veerle:
I"k speelde toneel bij WATanders in Sint-Kruis-Winkel. In 2020, net voor de lockdown, waren we klaar om in première te gaan met een nieuw stuk. Jammer genoeg is WATanders, na corona, niet meer heropgestart. Maar ik had nog steeds veel “goesting” om te spelen. In mijn zoektocht kwam ik uit bij Ludio. In het voorjaar ben ik toen gaan kijken naar een opvoering van “Schafttijd” en vond het wel leuk."

Wat is het verschil tussen je vroegere toneelervaring en Ludio?
Nancy: "Het gekozen stuk, 'Dappere Magnolia’s' is enigszins anders dan de komische toneelstukken die we speelden in schoolverband. Dit stuk vraagt veel meer verschillende emoties."
Veerle: "Bij Ludio doen we heel veel zelf: make-up, onze haartooi, de rekwisieten klaarleggen tijdens wissel van de scènes…. Op dat vlak waren we bij WATanders verwend want het werd allemaal voor ons geregeld
."

Wat vinden jullie van het stuk en de rol die jullie momenteel instuderen?
Veerle: "Het is een stuk met een mooie dubbele laag. Hopelijk valt alles juist tijdens de voorstellingen. De rol die ik speel staat redelijk ver van mijn persoonlijkheid. De juiste accenten leggen is dus iets om goed op te letten."
Sjouke: "Het is een prachtig, meeslepend en ontroerend verhaal. Ik vind het leuk dat mijn personage
groeit doorheen het stuk. De afwisseling in het spelen van mijn karakter is een grote uitdaging."
Joske: "Mijn rol is me echt op m’n lijf geschreven, dat is superleuk. Het moeilijkste vind ik om volledig mee te gaan in de emotie die er op dat moment moet zijn en om bezig te blijven als het niet mijn beurt is."

Zenuwen voor première? Kijken jullie ernaar uit?
Nancy: "
Ik kijk heel erg uit naar de première en ben benieuwd naar de reacties van het publiek."
Joske: "Maar ik heb toch hééééél veel stress voor de première. Vooral om fouten te maken, om tekst te vergeten of dat de paniek zou toeslaan. En weten dat er veel mensen komen kijken die je kent, maakt het nog stresserender, want je wil hen ook trots maken."
Sjouke: "Er is wel gezonde stress aanwezig voor de première. Hopelijk vergeet ik, daardoor mijn tekst niet of om de nodige attributen klaar te zetten. Ik kijk vooral uit naar het eindresultaat en hoop dat we het publiek een prachtige avond theater kunnen bezorgen."
Veerle:
 "Ook bij mij is er, op dit moment, al een gezonde stress. Na enkele maanden van repeteren kijk ik er nu eerst naar uit om eens te spelen in het decor want op dit moment oefenen we in de refter van een school. En om daarna het stuk voor publiek te brengen."

Dames, veel succes en we kijken er al naar uit om jullie aan het werk te zien!

Voorstelling bijwonen? Tickets bestellen?

Ludio speelt 4 voorstellingen van “Dappere magnolia’s”: op 24, 25 november en 1 en 2 december, telkens om 20 uur in zaal Sint-Hubertus in Zaffelare. De voorstelling van 1 december is al uitverkocht. De zaal heeft een capaciteit van 80 toeschouwers en die hebben allemaal een zitje aan een tafel zodat men, met een drankje, kan genieten van de productie. Kaarten bestellen kan per mail (reservaties@ludio.be) of telefonisch (0471/425 125 of 0478/242754). Volwassenen (18+) betalen 12 euro, jongeren (18-) 8 euro. De vip formule (met gratis drankje en versnapering) kost 18 euro per persoon.