Ludio viert 25 jaar met Tafelgasten

Bennie
0 reactie(s)
Ludio viert 25 jaar met Tafelgasten

© Bennie Vanderpiete

We schrijven januari 1993 als toneelgroep Ludio boven de doopvont gehouden wordt. Datzelfde jaar volgt met “De dag dat de paus ontvoerd werd” hun eerste stuk. Met “Tafelgasten” – de 42ste productie – viert Ludio zijn zilveren jubileum. Opvoeringen zijn er op 9, 10, 16 en 17 maart.

Lochristinaar sprak met Paul Bracke, bestuurslid en penningmeester van de toneelvereniging.

25 jaar Ludio, een hele geschiedenis?

“Ludio werd opgericht in 1993 door het samengaan van de toneelverenigingen van het Davidsfonds en van de wijk Lobos. Op dit moment telt onze vereniging zo’n 30 leden. Van 1993 t/m 2007 brachten we vrijwel elk jaar 2 producties. De bezetting van beide stukken was verschillend zodat er een maximaal aantal toneelspelers op de planken kon staan. De laatste jaren kenden we echter een terugloop van ons ledenaantal, waardoor we ons beperken tot één stuk per jaar.
Wij willen in de eerste plaats theater brengen waar een spelersgroep achter staat. Stukken met inhoud, stukken met uitdaging…”

Zijn er nog leden die de oprichting meemaakten?

“Jan Claerebout, Tineke de Vos, Barbara Annaert, Kurt Serraes, Luc Devos en Marleen Vanhee stonden mee aan de wieg van Ludio. Marleen is voor deze feesteditie de regieassistent. Jammer genoeg verloren we de afgelopen jaren – door ziekte of ongeval – ook een aantal leden. Gerda Lachaert en Bernadette Van Waeyenberghe waren twee van onze stichtende leden, Nico Neyt was een jong acteur met een mooie toekomst. “

Is er ook opkomend talent?

“Wat onze jeugdwerking betreft, zitten we juist in een overgangsfase. Heel wat jongeren haken af op het moment dat ze hun hogere studies aanvatten. In het najaar starten we met een nieuwe lichting jeugdigen, die kunnen vanaf september workshops volgen. Een nieuwe generatie waarmee we hopen in 2020 terug een jongerenopvoering te kunnen brengen.”

Jullie vieren jullie 25-jarig bestaan met “Tafelgasten”?

“Het stuk “Tafelgasten” is ideaal voor ons zilveren jubileum. Dit blijspel bestaat eigenlijk uit tien korte, pittige - en vaak komische - verhalen rond eenzelfde thema “tafelen”. Doordat we tien korte verhalen brengen, komen er heel wat acteurs aan bod.
Ludo Pools schreef alle stukjes. Roger Bolders voert de regie. Hij deed dit voor het eerst in 2004. Deze keer met Marleen Vanhee als regieassistent. We repeteren al een 3-tal maanden. Eind november 2017 was de eerste lezing Sindsdien zijn er een tweetal repetities per week.”

Zijn er nog kaarten beschikbaar?

“We spelen het stuk 4 maal in Orphanimo (Koning Albertlaan 29b - 9080 Lochristi). De première – morgen - is volledig uitverkocht, net als de voorstellingen van 10 en 16 maart. Voor de opvoering van zaterdag 17 maart zijn er nog kaarten te koop.
Tickets kosten 9 euro in voorverkoop en 10 euro aan de kassa. Studenten krijgen een korting van 4 euro. Bestellen kan per mail ( reservaties@ludio.be ) of telefonisch (09 355 01 81 – 0471 42 51 25)

Een aanrader!

Lochristinaar was aanwezig op de laatste repetities, eerder deze week. Het was genieten! Een sober decor en tien sterke verhalen.

In “Emancipatie” is er de conversatie tussen een huisman en zijn echtgenote, een beroepsmilitair met machogedrag.

In “Vader zaliger” wordt - aan de koffietafel van vaders begrafenis - een groot familiegeheim openbaar gemaakt. En het sollicitatiegesprek van een jonge vrouw bij de minister zit vol dubbelzinnigheden en leidt tot een praktische proef.

Behalve de verrassende tafelgesprekken is er ook de feestrede “Zilver” door Caroline Govaert.
In die monoloog vertelt ze het tragische verhaal van haar huwelijk(en). Erg aangrijpend en uitstekend gebracht.

“Tafelgasten” brengt het betere toneelwerk in onze gemeente met een sterke prestatie van de hele cast. Dit smaakt naar meer, en we kijken alvast uit naar de productie van volgend jaar. Dan brengt Ludio “De vriendinnen” (naar “Les Copines” van Pierre Chesnoot).
Maar u kunt nu nog gaan genieten van “Tafelgasten”. Vlug zijn is de boodschap. In afwachting is er alvast onze fotoreeks. Veel kijkplezier.