Maai Mei niet is alweer voorbij

Het is niet de eerste editie van dit project van Knack, ondersteund door KU Leuven, Mijn Tuinlab, Bond Beter Leefmilieu, Velt, Het Ministerie voor Natuur en HoGent. Velen maaiden dan ook niet, anderen bleven hun pelouse millimeteren.

De gemeente deed ook mee en maaide een aantal buurtpleintjes niet, al werd er in Lobos wel met de grasmaaier rondgereden omwille van het wijkfeest. Vrij spel voor bloemen, vlinders en bijen op speelplein Joepla, Acacialaan, Posthoornlaan, Dennenhof, Kouter en Kerkwegelakker. Het werd een totaal ander plaatje. Het gras werd mooi ingekleurd door een grote diversiteit aan bloemen, klavers, madeliefjes.

Net als voorgaande jaren werd er ook gesensibiliseerd via de verschillende gemeentelijke kanalen.

Maai mei niet buurtpleintje Parelhoenstraat Lochristi

In 2019 ging nog 5.867.758 kilogram pesticiden over de toonbank en zo weet je dat elk gezin met een tuin zeker zijn duit in het zakje deed. We spuiten graag en rijkelijk want onze tuin moet proper zijn. We worden gecatalogeerd tot de slechtsten van de Europese klas en ook onze appelen en peren scoren schadelijk hoog als het om pesticiden gaat. Deze worden ingedeeld in herbiciden, insecticiden, fungiciden, acariciden, nematiciden en molluciciden.

Minister Zuhal Demir wil het gebruik halveren tegen 2030 met haar bijenplan. Zo zijn bijvoorbeeld paardenbloemen zeer interessant voor de bijen. Bij onderzoek heeft men vastgesteld dat 107 van de bij ons voorkomende soorten op deze bloemen werden waargenomen.  

Het kan natuurlijk ook anders. Wat dacht je van deze wilde bloemenpracht vlakbij de wijngaarden van Nobel?

Bloemenweide Nobel Lochristi

 

Scroll naar boven