Met overhandiging kunstwerk Filip Naudts valt het doek voor 3de Kunst achter glas

Bennie
0 reactie(s)
KaG - Filip Naudts - © Bennie Vanderpiete

Tekst en titelfoto © Bennie Vanderpiete

Deze namiddag werd het kunstwerk “The Pig”, van fotograaf Filip Naudts, overhandigd aan de winnares, Jenny De Maesschalck. Zo zit de derde editie van Kunst achter Glas er helemaal op.

Zondag eindigde de derde editie van Kunst achter Glas. Het thema was deze keer “Zeveneken herrijst uit zijn as”. 59 deelnemende kunstenaars, verspreid over 42 locaties, toonden het beste van zichzelf.
Hun werken stonden verspreid over 2 lussen die bezoekers Zeveneken lieten ontdekken.

KaG - Filip Naudts - © Bennie Vanderpiete

“The Pig” bij Kurt en Leen.

Bij slagerij Kurt & Leen (Sint- Elooistraat 32) stond gedurende 7 weken “The Pig”, een werkje van fotograaf Filip Naudts. Op de foto een “fotogenieke Zeveneekse zeug”. Wie het gewicht van de (anonieme) dame met varkenskop kon raden, maakte kans om dit portret te winnen.
“Het portret maakt deel uit van een tweeluik dat ik ooit maakte” aldus Filip aan Lochristinaar. “De andere foto is een naakt konijntje. Voor Kunst achter Glas stelde ik de cultuurdienst voor om dit werkje in een slagerij te plaatsen en zo kwamen we bij Kurt en Leen terecht”.

KaG - Filip Naudts - © Bennie Vanderpiete

“Het waren in mijn winkel zeker de vleeswaren waarover het meest gesproken werd” grapt Kurt. “De foto was een leuk gespreksonderwerp, vooral tijdens de weekends. Normaal gezien staat, waar nu The Pig stond, een familiefoto. Ik kreeg dikwijls al lachend het “compliment” dat ik nu een mooie foto van mijn vrouw had. Maar ik merkte ook op dat de foto bij sommigen enige schroom opwekte. Vooral bij de jeugd is er blijkbaar terug meer preutsheid.“

KaG - Filip Naudts - © Bennie Vanderpiete

“And the winner is…”

Deze namiddag mocht de winnares dan, in de winkel en uit de handen van Filip Naudts, de foto in ontvangst nemen. En de gelukkige was niemand minder dan Jenny De Maesschalck (69), de moeder van… Kurt! Zij woont nu in Berlare maar komt geregeld vlees kopen bij haar zoon. En het was kleinzoon Tibe (13) die oma aanspoorde om ook een formuliertje in te vullen en het gewicht te raden. Jenny was de enige van 71 inzendingen die met 67,0 kg het gewicht helemaal correct inschatte.

KaG - Filip Naudts - © Bennie Vanderpiete

Nabeschouwing

Met de overhandiging van “The Pig” viel ook het doek voor deze derde editie van Kunst Achter Glas. Hoeveel kunstliefhebbers de 2 lussen gewandeld of gefietst hebben is moeilijk te zeggen. Maar er werden 1.000 brochures gedrukt, daarvan schieten er slechts een 50-tal over. De website over het evenement werd door 471 personen bezocht. Het digitaal gastenboek kende minder succes. Maar daar vinden we toch een aantal leuke commentaren.

KaG - Filip Naudts - © Bennie Vanderpiete

“Samen met mijn dochter heb ik op woensdag 12 oktober de beide lussen gefietst. We startten aan Uyttenhove en aan de hand van een mooie, praktische brochure, vonden we gemakkelijk onze weg. Een compliment aan alle kunstenaars die met hun kunstwerk telkens een mooi verhaal vertellen. De kunstwerken/sieraden gemaakt van de oude eiken waren heel mooi. De kapel aan Uyttenhove vertelt een mooi verhaal. Mijn dochter vond de schilderijen op de muren in de Kerkewegel heel mooi. We hebben genoten van ons uitstapje in Zeveneken. Een heel tof initiatief en zeker voor herhaling vatbaar!”

KaG - Filip Naudts - © Bennie Vanderpiete

4de editie in 2023 in Beervelde?

De ingepakte Zavelkapel van Luc Segers en de muurschilderingen van Rudy Vereecken (Kunstenaarsgroep Hermeline) behoorden ongetwijfeld tot de hoogtepunten van deze 3de editie. Er waren er nog wel enkele. Maar we onthouden (vooral) ook de glazen box van de cultuurdienst die opgesteld stond in Bastelaere 1. Niet enkel een schitterende locatie maar ook een erg mooi idee dat dynamiek bracht in de tentoonstelling. De opvoering zondag ll. van Anke en Amélie, van dans en ballet Arabesk, werd fel gesmaakt. Het is nu al uitkijken naar de vierde editie van Kunst achter Glas. Die zal normaal gezien plaatsvinden in Beervelde en medio september 2023, bij aanvang van het nieuwe culturele jaar, van start gaan.

KaG - Filip Naudts - © Bennie Vanderpiete

(Foto's © Bennie Vanderpiete - Sofie De Coninck - Evarist Ganzelever - Jozef Moens - Luc Segers)