Mieke Van Hecke ereburger Lochristi

Jean Marie
1 reactie(s)

Op de gemeenteraad van 24 februari wordt de toekenning behandeld van de titel van ereburger aan Mieke Van Hecke. Ze is sinds 1 juli 2004 Directeur-generaal van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs en in september gaat ze met ‘pensioen’.

Ze werd geboren in Gent in 1947 en wordt in maart 67. Aan de UG haalde ze haar doctoraat in de Rechten en een Licentie in de Criminologie. Ze is ook kandidaat in de Letteren en Wijsbegeerte.

Meer dan 15 jaar was ze advocaat aan de balie van Gent. In Lochristi startte haar politieke carrière in 1983 toen ze OCMW-raadslid werd. Gedurende 20 jaar (1984-2004) was ze ook gemeenteraadslid voor de CVP (nu CD&V) en van 1989 tot 2000 was ze hier ook schepen.

In 1995 werd ze verkozen voor het Vlaams Parlement. Op 1 juli 2004 werd ze directeur-generaal van het VSKO. Velen beschouwen haar als één van de machtigste vrouwen in Vlaanderen.

Met haar gezin woont ze al heel lang in Beervelde maar verhuist binnenkort naar Gent.

Nu binnenkort een einde komt aan haar mandaat en ze de gemeente Lochristi verlaat, wordt voorgesteld haar de titel van ereburger toe te kennen.

Daarmee wordt ze de tweede ereburger na Evi Van Acker die na de OS waar ze zilver behaalde deze titel kreeg. Ook zij is ondertussen verhuisd richting Gent.

Dit ereburgerschap wordt in 'geheime zitting' behandeld.