Molens krijgen de wind in de zeilen

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)

Tekst Evarist Ganzelever © Foto's Evarist Ganzelever & Bennie Vanderpiete

Aan de buitenrand van Lochristi, rond het Molencentrum Mola, beweegt er wat. Molens op schaalmodel worden heropgebouwd. Erfgoed dat uitdrukkelijker aanwezig wordt in het provinciaal domein Puyenbroeck.

Het molencentrum spreekt, zoals het er nu is, minder mensen aan om er te blijven bij stilstaan. De tentoonstelling toont niet altijd een tastbaar beeld van molens”, weet Mola-medewerker Guy Suy. En dat kan binnenkort wel in het molenpark, waar 3 staakmolens op schaal 1:2 verrijzen. Momenteel nog een openluchtwerf die ons de restauratie en opbouw van deze windvangers laat zien. En het zijn niet zomaar molens. Eentje is uit de jaren '30 en oorspronkelijk gebouwd als prototype voor elektriciteitsproductie door molenpionier Alfred Ronse uit Gistel. Een andere is afkomstig uit Assenede waar Gerard Van Holle in 1986 een kleine maalvaardige staakmolen in de omgeving van zijn woning liet verrijzen. Het molentje werd in 2022 afgebroken en overgebracht naar het Mola, waar het nu wordt 'uitgepakt'.

“Een stevig exemplaar, als je dat skelet gemaakt van eiken spoorwegdwarsliggers ziet”, zegt Guy. 'Desalniettemin zullen de molentjes hier niet eeuwig blijven staan, het zijn staakmolens en die kunnen op windrijkere plaatsen worden gezet. Maar dat kan nog enige jaren duren. We hopen met de restauratie klaar te zijn tegen 12 mei van dit jaar.”

Nog even tijd dus, voor wie getuige van dit work in progress wil zijn.

Kasteel Puyenbrug
Puyenbrug 5
9185 Wachtebeke