Mooimakers bekroont scholen en verenigingen

Negentien scholen en 4 verenigingen ontvingen bij IDM 19.000 euro en 44 scholen werken aan hun proper nest. Acties tegen zwerfvuil staan bij de actie ‘Operatie proper’ centraal.

44 scholen bouwden dit (school)jaar aan de eerste laag van hun proper nest door allerlei acties te ondernemen om het afval binnen de schoolmuren in te perken en jongeren bewust te maken van hun eigen impact hierop. 19 scholen en 4 verenigingen gingen nog een stap verder en streden het afgelopen schooljaar tegen zwerfvuil in hun buurt en engageerden zich in ‘Operatie Proper’, een project van Mooimakers (het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort) en IDM.

Proper Nest

Het voorbije schooljaar lanceerde IDM haar vernieuwde scholenproject ‘Proper Nest’. Het is de  verderzetting en vernieuwing van het scholenproject waarbij de intercommunale Durme Moervaart al 15 jaar scholen begeleidt om het afval binnen de schoolmuren in te perken en jongeren bewust te maken van hun eigen impact hierop. Voor de  afvalintercommunale actief in Lokeren, Lochristi, Moerbeke, Wachtebeke, Zele en Zelzate is het een belangrijke doelstelling om mensen te stimuleren om bewust en duurzaam om te gaan met consumptie en afvalproductie. Hiervoor ontwikkelde IDM een web module om scholen individueel en heel praktisch te begeleiden om acties te ondernemen en scholen van elkaar te laten leren. Via www.propernest.be  kan iedereen alle initiatieven opvolgen en via hun eigen webpagina kunnen scholen kiezen tussen meer dan 25 acties voor verschillende leeftijden, interactieve spelen, lespakketten, educatief materiaal, workshops, studiebezoeken, rondleidingen, …  Ze ontvingen elk een schoolpoortbord zodat iedereen weet waaraan ze bouwen.

Operatie Proper

19 scholen en 4 verenigingen gingen nog een stap verder en engageerden zich in het project ‘Operatie Proper’. Via dit project hielden ze hun eigen terreinen proper maar zetten ze ook acties op om hun hele buurt mee te mobiliseren. Deze actie ging van start in de zomer van 2017. Vorig jaar deden in de IDM-regio al 13 scholen en verenigingen mee met dit project. Dit jaar zijn dat er 23.  Het beloningssysteem is een initiatief van Mooimakers, het Vlaamse samenwerkingsverband tegen zwerfvuil en sluikstort van OVAM, Fost Plus en de lokale besturen (VVSG). Operatie Proper beloont scholen en verenigingen die mee hun schouders zetten onder de strijd tegen zwerfvuil. Ze engageren zich niet alleen om voor eigen deur te vegen maar besteden ook in hun werking aandacht aan de zwerfvuilproblematiek.

deelnemende scholen Lochristi Mooimakers GBS - De Sprankel - De Weg-Wijzer - Eikenkring

Scholen Lochristi

Vijf scholen namen deel. Twee scholen zijn geslaagd voor Proper Nest maar namen niet deel aan de Operatie Proper.

De gemeentelijke kleuter- en bassischool (GBS Lochristi) heeft niet alleen de eerste laag van zijn Proper nest verdiend maar ook de Groene Vlag behaald en mag zichzelf nu ook Eco-school noemen. Ook Vrije Basisschool de Weg-Wijzer ging met 5 verschillende acties aan de slag en dit zowel op hun vestiging in Zaffelare-Dorp als in de Oude Veldstraat.

Drie scholen zijn geslaagd voor zowel Proper Nest als voor Operatie Proper. VBS De Sprankel (1.500 euro) en Leefschool Eikenkring in Zeveneken (528 euro) lieten hun leerlingen zelf affiches ontwerpen als bewustmakingsactie. Vrije Basisschool Sint-Jozef (405 euro) gaf hun vuilbakken een ludieke naam.

Misschien kunnen volgend jaar nog meer scholen op die manier een bijdrage leveren binnen eigen kring en/of omgeving? De mentaliteitsverandering kan alleen maar gestimuleerd worden en deze schoolteams en verenigingen hebben er zich alvast voor ingezet.

Meer informatie? https://mooimakers.be/www.idm.be

Scroll naar boven