Music on Sundays Boudewijn de Groot

Platgebrande akkers. Honger in het land. In zijn paleis slaapt de dictator, zonder hart, zonder pijn.  ’t Was voor het welzijn van het volk. Hij had geen andere keus. Maar in blauwe letters op zijn voorhoofd: maar niet heus… Kan van niemand anders dan Boudewijn de Groot zijn!

De Groot, die vorige maand zijn dertiende album 'Even Weg' uitbracht, lijkt productiever dan ooit, al zal het collectieve geheugen hem vooral blijven herinneren met nummers zoals ‘Verdronken vlinder’, ‘Testament’, ‘Tante Julia’, ‘Meisje van 16’ en ‘Als de rook om je hoofd is verdwenen’.
Hij komt uit een generatie van protestzangers, waar ook Armand (‘Ben ik te min’), Dylan (‘The times they are a changin’) en John Lennon (‘Imagine’) deel van uitmaken.

Dat Boudewijn de Groot in de jaren zestig kon uitgroeien tot protestzanger en troubadour van de flowerpower had hij mede te danken aan de teksten van Lennaert Nijgh.

Nijgh koos voor zijn onderwerpen tijdloze thema's, zoals hoeren, liefde en vrede, maar schreef ook over de actualiteit.

Op zijn nieuwste werk hoor je duidelijk dat de Groot de mogelijkheden binnen zijn schrijven verkent en met opvallend jeugdig elan zingt over wat er in hem omgaat in de herfst van zijn leven.

Het album bevat met 'Maar niet 'heus een regelrechte protestsong, ruim 52 jaar na ‘Welterusten meneer de president’, waarin de Vietnamoorlog en in het bijzonder Amerikaanse regeringsleider Johnson werden gehekeld.

‘Het gaat over dingen waar je je kwaad kan om maken, zoals de aanvallen met gifgas in Syrië en leiders die drogredenen gebruiken om de macht te behouden’, zoals hij zelf zegt. Bij de opnames, die hij samen met The Dutch Eagles maakte, is voor een groot deel vintage apparatuur gebruikt om de geweldige, ongrijpbare sound uit het tijdperk van vóór de transistor en digitale elektronica te creëren.

Het resulteert in een warme, pure en eerlijke weergave van de muziek, de West Coast sound. Kwetsbaar en direct, wat het tot een hele bijzondere ervaring maakt.

Boudewijn de Groot is niet alleen collectief erfgoed, hij vertelt het verhaal dat generaties overstijgt.

Scroll naar boven