Music on Sundays - Zo blauw als de

Machteld Moijson
0 reactie(s)

Op nieuwjaarsmorgen om 11 uur wordt traditioneel het Nieuwjaarsconcert uitgezonden vanuit de Wiener Musikverein. De Wiener Philharmoniker wordt dit jaar gedirigeerd door Christian Thielemann. Het concert wordt rechtstreeks uitgezonden door zenders van zowat 90 landen. Op het programma staan steevast werken van de Strauss dynastie en tijdgenoten. De wereldberoemde klassieker An der Schönen Blauen Donau Opus 314 van Johan Strauss Jr. werd onconventioneel gebruikt in de sciencefictionfilm 2001 A Space Odyssey.

De sciencefictionfilm en het –boek uit 1968 zijn ontstaan uit een samenwerking van regisseur Stanley Kubrick en de schrijver Arthur C. Clarke. Zij baseerden zich hiervoor op een kort verhaal van laatstgenoemde, The Sentinel.

Het verhaal verweeft thema’s als de menselijke evolutie, kunstmatige intelligentie, technologische ontwikkelingen, buitenaards leven en reïncarnatie. Voor deze film liet Kubrick eerst een score maken door de componist Alex North, maar hij besloot dan om deze toch niet te gebruiken. Hij wou geen muziek tijdens dialogen, geen muziek die speciaal gecomponeerd werd om bepaalde gemoedstoestanden op te roepen, wel koos hij voor het innovatieve gebruik van klassieke muziek uit bestaande commerciële opnames.

De wals van Johan Strauss Jr. uit 1866 wordt gebruikt tijdens de verlengde dokstation- en maanlandingssequenties en dit is het resultaat van de associaties die Stanley Kubrick maakte tussen de draaiende beweging van de aarde, de satellieten en de dansers van walsen.

Als u graag het Nieuwjaarsconcert van 2020 wil meemaken kunt u vanaf begin februari tickets bestellen. Voor een staanplaats betaalt u 895 euro, de prijzen voor zitplaatsen gaan tot 4.295 euro.

Kiest u voor de link met de uitvoering van An der Schönen Blauen Donau door de Wiener Philharmoniker, dan kunt u de Belgische solo harpiste Anneleen Lenaerts herkennen.

Wie liever de beelden van de film erbij ziet gaat naar

Zo kan u al luisterend het nieuwe jaar in walsen. Gelukkig Nieuwjaar!