N70 uitweg of strop

Gisterenavond werd in Hijfte gedebatteerd over de knelpunten van de Antwerpsesteenweg tussen R4 en Braamstraat. CD&V nam hiertoe het initiatief.

Silke Lemont (provincie) en Conrad Depoortere (Mint) gaven hun visie op de problemen van ‘de steenweg’ die de laatste 15 jaar een metamorfose heeft ondergaan en winkellint is geworden. AWV kwam niet opdagen, wat logisch is gezien hun neutraliteitspositie. Rita De Vijlder was moderator.

CDV debat N70 Lochristi

Er zijn niet minder dan 17 in- en uitritten wat voor een kluwen zorgt van doorsteek, afslaan, opdraaien en weer verder gaan. Een fietsvriendelijke, veilige, autoluwere, leefbaardere weg is nog niet voor morgen. Hierbij moeten 2 knelpunten worden weggewerkt, nl. de flessenhals van de brug aan de R4 en de Dampoort om eventueel tramlijn 7 te realiseren.

Verder is er natuurlijk het crematorium en de ontwikkeling van de nieuwe site ter hoogte van de Drieselstraat, waar vooral Volvo wil uitbreiden maar waar al jaren mooie onteigende villa’s verkrotten. Gent wil de Smalle Heerweg knippen, Lochristi helemaal niet. De verschillende actoren hebben hun eigen visie en raken geen stap verder. Gent, Lochristi, nutsmaatschappijen (Proximus – Telenet – Farys – Eandis), Aquafin, AWV en De Lijn moeten elkaar vinden maar dat lukt helemaal niet. Er moeten vooral ook heel veel centen gevonden worden en veel geduld tijdens de uitvoering.

De steenweg werd aangelegd binnen jaren ’60 als een viervaksbaan. De E17 (toen E3) moest nog ingericht worden. Sindsdien is hier en daar wel versmald of zijn verkeersremmende voorzieningen aangelegd omdat er te veel zware ongevallen gebeurden. Aan de Zavel in Zeveneken zijn er nog steeds 4 rijstroken.

In al die tijd werden heel veel plannen gemaakt met een parallelweg en ronde punten, fietssnelweg, geclusterde parkings, beter openbaar vervoer. Al die dure studies raakten vergeten en er werd niets gedaan ondanks APA (1994) – ruimtelijk structuurplan (2011) en mobiliteitsplannen (2005).

Ook het sluipverkeer in de Smalle Heerweg en Voordestraat en de uitwijkmogelijkheden via Palingstraat – Begonia- en Azalealaan, Doornik- en Lichtelarestraat blijven bestaan.

N70 Lochristi

Vooruitzichten?

Er zijn geen plannen om dit stuk her in te richten. De capaciteit verhogen en de intensiteit verlagen zijn de enige mogelijkheden om mobieler te worden. Zeveneken Dorp wordt wellicht eind dit jaar aangepakt.

Kleine ingrepen kunnen de veiligheid wel verhogen. Oversteekplaatsen werden op 2 plaatsen aangelegd. Via parallelweg kunnen fietsers via paadjes de N70 mijden. Op de steenweg kan het fietspad naar rechts verplaatst worden en eventueel afgeschermd met bijvoorbeeld bloembakken.

Ondertussen blijven winkels komen en wordt verder gebouwd. Het is al even na 12.

We schreven er al heel wat over, inclusief aprilvisjes

https://www.lochristinaar.com/nieuws/n70-visie-op-winkelshttps://www.lochristinaar.com/blog/breaking-news-deel-n70-wordt-tolweg-lochristihttps://www.lochristinaar.com/blog/n70-lochristi-linker-en-rechteroeverhttps://www.lochristinaar.com/nieuws/baan-en-buurtwinkel-–-david-en-goliath

Scroll naar boven