Na de oorlog, de terugkeer

Op 10 en 11 november, in zaal Sint-Hubertus te Zaffelare wordt ‘De terugkeer’ gebracht, een nieuwe theaterproductie, gecreëerd door en voor mensen van eigen bodem.

Wapenstilstand, honderd jaar geleden, bracht een einde aan de meest traumatiserende oorlog in de wereldgeschiedenis. In de Eerste Wereldoorlog gebruikten de legers voor het eerst massavernietigingswapens. De mitrailleur, zenuwgas, tanks, gevechtsvliegtuigen, zware kanonnen, waren enkele van de nieuwe uitvindingen van de geïndustrialiseerde oorlogvoering. Ze brachten een vroegtijdig einde aan miljoenen levens, maar verminkten er fysiek en psychisch minstens evenveel.

Alain Scheire vroeg zich af hoe dat moet geweest zijn voor de soldaten die terugkeerden, voor hun geliefden en families. Hij verzamelde rond zich een aantal schrijvers, dichters en muzikanten. Samen zochten ze een vorm om deze verschrikkelijke ervaringen te verwoorden en te vertolken.

De teksten variëren van poëzie, proza tot monologen, dialogen, toneelscènes,… Alain Scheire, Hans Dhont en Greet Van de Sompel schreven theaterteksten. Dorien De Vylder maakte gedichten, Machteld Moijson schreef een verhaal en poëzie. Melody Brink en Ianthe Lauwaert brengen hun verhaal in de vorm van story-telling.  Bruno Vandekerckhove, specialist in de kennis over WO I, die ook meewerkte aan de andere productie over de Eerste Wereldoorlog, De verloren generatie, geproduceerd door Cultuur Zaffelare, brengt historische feiten, dagboekfragmenten en een eigen verhaal.

Lore Scheire vervoegt de tekstschrijvers als vertolker van de verschillende verhalen en tekstfragmenten.

Het geheel krijgt ondersteuning door live muziek, gecomponeerd door Lies Houben.  Voor de uitvoering van de composities en bewerkingen zorgen Ingrid Lybaert, viool en Peter D’Haeyer, cello. Lies Houben speelt piano en zingt. De muziek ontroert en neemt ons mee in het verhaal.

De regie werd toevertrouwd aan Damien Vantomme, een ervaren toneelregisseur uit West-Vlaanderen. De belichting en het geluid zijn in handen van Luc Lootens. Het decor is ontstaan in samenspraak met de regisseur en bevat decorstukken gemaakt door Alain Scheire en Machteld Moijson. De affiche werd ontworpen door Trees De Brabander.

De ploeg van Cultuur Zaffelare, Paul Hollevoet, Kurt Serraes, Luc De Geest, Rosette Shelfhout, Martine Stevens, Christine Arteel, zorgt voor de technische, materiële en praktische realisatie van de productie.

Mis deze unieke ervaring niet en laat je meenemen in verhalen die onbelichte aspecten van de terugkeer uit de loopgraven oproepen en een hulde brengen aan diegenen die niet zijn teruggekeerd.

Reserveren kan via cultuurzaffelare@telenet.be – Kaarten kosten aan de kassa 12 euro, 10 euro in voorverkoop en 5 euro voor studenten.

Scroll naar boven