Naakt in het kasteel

In het kasteel van Laarne (13de eeuw) loopt de fototentoonstelling van Eva Rossie (°1970). Ze vertelt het verhaal van onderdrukte vrouwen, die in kastelen leven. Meer dan 60 (naakt)foto’s sieren mee de kasteelmuren. De geschiedenis is soms erg beladen achter de coulissen van de adel.

kasteel laarne eva rossie fototentoonstelling

“Voor Les (Dés)Habilleuses, liet fotografe Eva Rossie zich inspireren door genderrollen en het Kasteel van Laarne. Kamer per kamer worden de vroegere bewoners visueel onderzocht door haar eigenste lens. Daarbij fungeert de kleedster als spilfiguur: de pan optische bewakingscamera avant la lettre die tegelijk in een kwetsbare positie zat. Er wordt gespeeld met het contrast tussen zij die bedekken en blootgeven, zij die alles zien en horen, zij die klein gehouden worden en zij die vriendelijk bedanken voor de ketenen van het keurslijf.”, lezen we op haar website.

kasteel laarne eva rossie fototentoonstelling

Zelf was ze ook model en Eva is gehuwd met de bekende fotograaf, Carl De Keyzer. Beroepshalve is ze sinds 3 jaar vooral portretfotografe en dit is haar eerste tentoonstelling.

kasteel laarne eva rossie fototentoonstelling

De foto in de niet gewijde kapel riep al controverse op. Het resultaat zijn gelaagde foto’s, die aandoen als filmstills met een kwetsbaar randje. De tentoonstelling wordt uitgebreid met bijkomende activiteiten zoals concerten en lezingen. i.s.m. Uitgeverij Stichting Kunstboek. Ook in de 'zilverkamer' kun je haar werk genieten. De foto’s zijn te koop en er werd ook een boek uitgegeven naar aanleiding van deze expositie.

kasteel laarne eva rossie fototentoonstelling

Waar? Kasteel Van Laarne, Eekhoeckstraat 5 9270 Laarne

Toegangsprijs? € 8,00 – gratis voor leden van Herita – toegankelijk van dinsdag tot en met zondag van 11 tot 18 uur tot 26 maart 2023.

Meer info? https://www.evarossie.com/

Deze tentoonstelling van prachtige foto’s in een uniek historisch kader is een bezoek meer dan waard.

kasteel laarne eva rossie fototentoonstelling

Scroll naar boven