Nieuw belgeluid aan station Beervelde

Jean Marie
0 reactie(s)

Op 8 september startte Infrabel met de installatie van een nieuw belgeluid aan de overwegen. In Oost-Vlaanderen kreeg de overweg op de lijn 59 aan het station van Beervelde de primeur. Tijdens de eerste 6 maanden van dit jaar vielen er bij 25 ongevallen 5 doden te betreuren. Verkeersdoden aan overwegen maken 1% van het totaal uit.

Ongevallen en andere incidenten zorgen ook voor fikse vertragingen met een gemiddelde van 2 uur elke dag. Het ononderbroken mechanisch belgeluid wordt vervangen door een elektronisch, pulserend belgeluid en is veiliger omdat het signaal beter wordt waargenomen. Het nieuwe belgeluid is ook duurzamer en onderhoudsvriendelijker.

Eind 2015 zullen alle 1.607 publieke overwegen uitgerust zijn met de nieuwe bel en deze investering kost 3 miljoen euro. In totaal zijn er 1844 overwegen. Voor de campagne, die eveneens tot eind volgend jaar duurt, werd beroep gedaan op Arno en de slagzin luidt: “ Het geluid dat je leven redt. Als je dat hoort, dan moet je stoppen.” Luister mee:

Het station in Beervelde kreeg de primeur maar de andere overwegen in Oost- en West-Vlaanderen komen laatst aan de beurt.

Geschiedenis en toekomstmuziek

Beirvelde ging open op 9 augustus 1847 en werd gebouwd door de privémaatschappij ‘Chemin de Fer d’Anvers à Gand’. Op 1 januari 1896 werd de maatschappij overgenomen door de Belgische Staat. Tijdens WOI was het station open van maart 1915 tot 10 januari 1917, van 15 mei 1918 tot 1 augustus dat jaar en vanaf 1 oktober 1918.

Vanaf 1 februari 1938 werd de naam Beervelde gebruikt. Het station ging dicht op 2 juni 1957, werd heropend na elektrificatie op 3 juni 1973 om weer dicht te gaan op 3 juni 1984. Het is ondertussen al weer enkele jaren open (eind 2008) met een ruime parking. In het voorjaar dreigde het aantal treinen weer te verminderen maar dat is nu opgelost.

Het huidige gebouw dateert van 1902.

De families Blancquaert en Mestach wonen al 49 jaar vlakbij de spoorweg. Het is niet alleen het lawaai van voorbijrazende of stoppende treinen maar vooral het zwaar verkeer dat geluidshinder veroorzaakt.