Nieuw politiegebouw Dekenijstraat officieel geopend

Vanavond vond de plechtige opening van het nieuwe politiegebouw in de Dekenijstraat plaats. Zo’n 220 genodigden mochten na de nodige toelichting en de officiële inhuldiging, een bezoek brengen aan deze mooie nieuwbouw. Morgennamiddag is het opendeurdag.

De historiek

Eigenlijk was in oktober 2011 alles al klaar voor de gunning van een nieuw politiegebouw. Maar de vooropgestelde prijs van 4,7 miljoen euro bleek een struikelblok voor het toenmalige politiecollege. Na het verkiezingsjaar 2012 volgde de installatie van de nieuwe politieraad met aanvankelijk de gekende politieke problemen in Zelzate en een budgettaire complicatie. Een oplossing werd uiteindelijk gevonden doordat de gemeente Lochristi het terrein – eigendom van de politiezone Puyenbroeck – aankocht met een erfpacht. Zo was er toch een budget van 4,7 miljoen euro beschikbaar en konden er opnieuw offertes ingewonnen worden. Na een bouwtijd van 262 dagen konden de politiediensten eind april 2017 hun intrek nemen in hun nieuwe gebouw. Eerder deze avond volgde dan de officiële opening. Morgen is er een opendeurdag voor het grote publiek.

Officiële opening

Zo’n 220 genodigden kwamen opdagen voor de officiële opening. Onder hen gouverneur Jan Briers en procureur des Konings Johan Sabbe. Om deze plechtigheid iets luchtiger te maken koos men voor een panelgesprek.

Luc Van Peteghem, zelf geruime tijd (waarnemend) korpschef van de politiezone, interviewde enkele hoofdrolspelers met betrekking tot de realisatie van dit gebouw.

Eerst en vooral commissaris Koen Van Poucke: “Dit nieuwe gebouw maakte de centralisatie van de politiediensten mogelijk, een groot pluspunt. Vroeger waren we voor vergaderingen bovendien altijd aangewezen op de goodwill van de gemeenten. Nu hebben we eigen vergaderzalen. Maar ook op het vlak van het welzijn is dit nieuwe gebouw een grote stap vooruit”.

 Burgemeester – en voorzitter van de politiezone – Yves Deswaene had het over de lange aanloop en de vele problemen om dit project te realiseren.
De burgemeester van Zelzate moest verstek geven voor deze officiële opening. Zodoende slechts drie burgemeesters om samen met Korpschef Koen Van Poucke de inhuldigingsplaat te onthullen.

Rondleiding door het gebouw

Na het officiële gedeelte konden de genodigden een bezoekje brengen aan de nieuwe infrastructuur. Op de opendeurdag zullen er geleide rondleidingen zijn. Maar men kan ook zelf het parcours, dat met stickers aangeduid is op de vloer, volgen.
Elke ruimte is voorzien van een infobord met de nodige toelichtingen. De bezoekers krijgen niet enkel het onthaal, de burelen en de lokalen van de verschillende teams te zien. De rondleiding brengt hen ook in de verhoorkamers, de ruimte waar foto’s en vingerafdrukken genomen worden, de lokalen waar de line-up (met camera) plaatsvindt en uiteindelijk een bezoek aan de drie cellen.
Bij deze rondleiding wordt duidelijk dat de bijna 5 miljoen euro goed en nuttig besteed werden. Het resultaat is een goed beveiligd, modern politiegebouw met veel licht.

“Een zeer functioneel gebouw waar de mensen hun werk op een eigentijdse manier kunnen uitvoeren” verwoordde Burgemeester Yves Deswaene het.

Opendeurdag

Morgennamiddag, zaterdag, is er dan de opendeurdag vanaf 13 uur. Geïnteresseerden werden gevraagd zich vooraf in te schrijven. Wie op het laatste moment beslist toch nog een kijkje te willen nemen, denk er zeker aan uw identiteitskaart mee te nemen. Behalve de rondleidingen zijn er allerlei demonstraties (o.m. geweldbeheersing) en is er informatie over de beroepen en inbraakpreventie. Verder vindt u er een verkeerspark met go-carts, kunt u de promillebril en de tuimelwagen uitproberen of er een diploma behalen in het laserschieten.

Op de facebookpagina van Lochristinaar.com vindt u heel soon, behalve enkele foto’s van de plechtige opening, ook een fotografische rondleiding door het gebouw.

Scroll naar boven