Nieuwe namen achter het glas – Tom Neuttiens

De Kunstexpo achter Glas loopt al een poosje. Bekende en minder bekende namen laten ons meegenieten van hun kunnen. Het merendeel van de deelnemers kwamen we beslist al eens tegen binnen het Lootse artistieke landschap. Een aantal zijn nieuw, zoals Tom Neuttiens.

Tom ziet zichzelf niet meteen als kunstenaar, maar eerder als een creatieveling die graag experimenteert met technieken en vormen. Hij studeerde animatiefilm aan het RITCS in Brussel en specialiseerde zich in computeranimatie. Intussen ligt zijn passie bij 3D-modelling en 3D-printing, waarover hij les geeft aan de Arteveldehogeschool.

KaG 2023 Tom Neuttiens  © Bennie Vanderpiete

“Het is altijd leuk om van je passie je beroep te maken, maar enkele jaren geleden ben ik toch bewust iets nieuws gaan zoeken, weg van de computer. Zo kwam ik een 5-tal jaar terug terecht bij Kunstkring Heusdine uit Destelbergen. Ik ben er actief in het keramiek-atelier waar ik experimenteer met vormen, kleisoorten en glazuren. Er zijn trouwens nog enkele plaatsjes vrij bij de Kunstkring en ik kan het enkel aanbevelen. We hebben onze ateliers, met eigen draaitafels en ovens, in Destelbergen in de voormalige kazerne in de Burgstraat, op de grens met Lochristi (zie ook https://www.kunstkring-heusdine.be/ ).”

Vanuit zijn animatiefilmachtergrond werkt Tom graag met gestileerde personages. Zo maakte hij een animatiefilmreeks “Tom&Tim” waarin een mannetje en zijn hondje, opgebouwd uit speelgoedblokjes, samen avonturen beleefden. Die eenvoudige geometrische figuren blijven voor hem een bron van inspiratie.

KaG 2023 © Annick Gentier

Sunny Girl

En die keramische, goedlachse en opgewekte vrouw – die erg bekommerd is om de natuur en dieren – is te spotten in de Beerveldse Toleindestraat 126.

“De figuren die ik in keramiek ontwerp, hebben meestal geen aangezicht en zijn dus opgebouwd uit basisvormen. Ik tracht op die manier zoveel mogelijk de nadruk te leggen op de lichaamstaal. Zo is ook “Sunny Girl” ontstaan.”

Beweging is belangrijk voor Tom. Zo wil hij poses creëren die uit een beweging lijken te zijn geknipt. Op die manier sluit zijn keramisch werk eigenlijk aan bij zijn oorspronkelijke opleiding. Naast het maken van werken in keramiek hoop hij in de toekomst deze figuren in 3D-animatie op het scherm tot leven te brengen.

De wereld kan er alleen maar mooier mee worden, Tom!

KaG 2023 Tom Neuttiens  © Bennie Vanderpiete

Scroll naar boven