Nieuwjaar in Azië en ook daarbuiten

Jean Marie
0 reactie(s)

In China en andere delen van Azië (Vietnam – Mongolië - ..) is het vrijdag Nieuwjaar. De Chinese maankalender heeft een cyclus van 12 jaar en elk jaar is een dier symbool voor dat jaar. 2014 wordt het Jaar van het Paard.

Nieuwjaar valt bij de tweede nieuwe maan na de winterzonnewende (21/12). Aan het jaar wordt nog een element toegevoegd. Dit jaar is dit hout. Het Jaar van het Houten Paard staat dus op de agenda. Neen, niet dat paard van Troje.

Heel veel mensen zoeken dan hun familie op en dit zorgt voor de grootste tijdelijke migratiegolf in de wereld. Alles valt stil en wijkt. Iedereen wil ‘thuis’ zijn. Het feest kan tot 15 dagen duren en wordt afgesloten met het lantaarnfeest.

Chinezen houden dan grote schoonmaak thuis en versieren het ook hels kleurrijk. Vuurwerk en draken zijn steevast van de partij met veel lekker eten.

Aziatische en oosterse restaurants spelen graag in op dit Feest en de grootwarenhuizen willen ons ook wat oosters culinair opdienen.

Kassagerinkel na eigen eindejaarsgedruis.

Nu de soms obligate nieuwjaarsdrinks stilaan wegvloeien, vieren de Chinezen wereldwijd hun Nieuwjaar. Ondertussen zijn we al met Valentijn bezig en dan met ….

2014 is al een maand oud.