Nobel bottelde en opendeurt

Jean Marie
0 reactie(s)
Wijn domein Nobel Lochristi 2019

© Txt & Foto JMDB

Wijndomein Nobel bottelde de wijnoogst 2018. Er is meteen ook keuze uit 7 wijnen. Op maandag 10 juni 2019 is iedereen welkom om te proeven en te genieten.

De wijnoogst 2018 was rijk en in België werd liefst 1.969.032 liter geproduceerd en dat was meer dan het dubbele van 2017. We blijven natuurlijk een klein wijnland met net geen 350 hectare (Bordeaux 115.000). Daarbij is Oost-Vlaanderen een beperkt productiegebied (25.26 ha) als je het vergelijkt met Limburg (87.85 ha). De provincie Luxemburg is de kleinste met 1.81 hectare, die je quasi uitsluitend vindt in de Gaume (Torgny).

De populairste druivenrassen zijn chardonnay en pinot noir die we ook in Champagne vinden, gevolgd door pinot gris en auxerrois. In de top 12 vinden we ook 4 resistente druivenrassen zoals johanitter, regent, solaris en pinotin. De eerste twee zijn ook aangeplant op het wijndomein Nobel. Nebbiolo (Barolo) is de minst voorkomende en slechts aangeplant op 0.1 hectare.

We blijven een mousserend land al is er in Vlaanderen veel meer witte wijn te vinden dan in andere regio’s.

Wijn domein Nobel Lochristi 2019 vorst

2019 kende een minder goede start met vier vorstnachten in mei. Het was alle hens aan dek en warmtekanonnen en vuurkorven moesten de wijngaard beschermen tegen de kou. Dat lukte grotendeels al is er hier en daar aanzienlijke schade.

Bij Nobel vind je 4 witte wijnen, Nobel chardonnay Cuvée, Nobel Chardonnay, Nobel Johanniter en Nobel Legende een blend van johanitter, pinot gris en chardonnay.

De rosé blijft met pinot noir en cabernet cortis. Voor het eerst ook 2 rode wijnen, 1 met regent en 1 met pinot noir.

Wijn domein Nobel Lochristi 2019 botteling

Sommige wijnen kregen een houtlagering op Franse eik. De Nobel chardonnay cuvée werd deels in inox gevinifieerd, deels hout gelagerd aangevuld met wijn ook uit de elliptische fust (betonnen ei).

Op maandag 10 juni is iedereen op de laatste dag van het verlengd weekend welkom op het domein van 10 tot 18 uur. Toegang met parking via Denen 33.

Men kan er proeven en toeven. Je betaalt 7 euro en krijgt dat bedrag terug als je 6 flessen wijn koopt. Zie www.wijndomeinnobel.be

Wijn domein Nobel Lochristi 2019