Nobel kent overrompeling tijdens Oost-Vlaamse Wijntoer

Bennie
0 reactie(s)
wijndomein nobel oost-vlaamse wijntoer 2018 Joris Van Duffel Laurence De Kerpel

Zondag was er de Oost-Vlaamse Wijntoer en domein Nobel nam voor de eerste maal deel. Mede door het mooie weer was er enorm veel belangstelling voor de grootste wijngaard in Oost-Vlaanderen.

Naast Nobel vind je aan de andere kant van Gent aan de Schelde, domein Waes in Zwijnaarde dat al langer bestaat en al meermaals deelgenomen heeft aan de wijntoer. Het zijn ook deze twee uit onze regio, die prijzen wegkapen bij wedstrijden nationaal en internationaal. We hebben natuurlijk nog ‘De Kluizen’ in Herdersem maar de wijnranken van dit huis groeien vlakbij de abdij van Affligem en dat is al Vlaamse Brabant.

De oudste wijngaard is natuurlijk deze aan de Sint Pietersabdij en dat was al in de 9de eeuw. Volgens archivalische bronnen heeft abt Einhard de wijngaard laten aanleggen. Hij was ook de biograaf van Karel de Grote. De laatste vermelding vinden we over deze wijngaard terug in de 15de eeuw. Het werd toen te koud in onze contreien om wijnbouw toe te laten.

Pas in 1978 werd door Willy De Smet, stichter van de Wijnmetersgilde contact genomen met de stad om daar opnieuw druiven aan te planten. Phoenix, Sirius en Johanniter zijn nu aangeplant. Van de oogst 2016 werd (door het laag suikergehalte) een mousserende wijn gemaakt volgens de ‘méthode traditionelle’ en de 500 flessen werden onder de naam ‘In Monte Blandino brut’ gebotteld.

Ook op het wijndomein Nobel vinden we de Johanniter (verwant met riesling) in één van hun 4 wijnen. Samen met Bronner zorgt deze druif voor een licht zomers frisse wijn met fijne zuren maar toch voldoende soepelheid. Mooi te combineren met lichte salades, verse kazen en zeevruchten.

Verder vind je in de winkelder de chardonnay, waarvan een deel op tweedejaars Maursaulthout werd gerijpt en een ander deel in de elliptische fust. Het grootste deel van deze monocépagewijn werd gevinifieerd op inox. Ook een rosé (pinot noir en cabernet cortis) en een rode (regent) zijn beschikbaar. Aangenaam zijn ook de lage alcoholpercentages (11.5 – 12.6%) die de wijnen fris houden.

Al voor aanvangsuur stonden bezoekers te wachten op een rondleiding door wijngaard en een bezoek aan de vinificatieruimte of wijnmakerij. Nadien konden alle wijnen ook geproefd worden. De drukte hield de hele dag aan al was er heel even wat minder nieuwsgierigheid onder de middag. Meer dan 1.000 bezoekers genoten en waren verrast dat Lochristi zo’n wijnschat heeft.

groep documentatiecentrum streekgeschiedenis Gent

Het documentatiecentrum voor Streekgeschiedenis zakte met een groep van 33 personen ook af naar het wijndomein van Joris Van Duffel en Laurence De Kerpel. De hele dag door werden rondleidingen georganiseerd die veel succes kenden. Ook heel wat interesse van de aanwezigen om in toekomst eens mee te helpen met de pluk of het bij snoeien.

Nobel kan ook op aanvraag bezocht worden in groep. Vanaf 15 personen ben je er welkom voor een twee uur durende uitleg, wandeling, ‘kelder’ bezoek en degustatie. Je betaalt dan 15 euro/persoon.

Organisator EROV (Economische Raad Oost-Vlaanderen organiseert tot op heden tweejaarlijks dit evenement. Zie https://lochristinaar.com/nieuws/oost-vlaamse-wijntoer

Meer informatie? www.wijndomeinnobel.bewww.wijndomeinwaes.be - https://www.erov.be/

Geniet ook van de fotoreeks!