Obe Vermeulen – “ENIGMA, The Story of Alan Turing” op 25 juni

Obe Vermeulen – “ENIGMA, The Story of Alan Turing” op 25 juni

Deze maand studeert Obe af aan het conservatorium Gent. Zijn bachelorproef – een voorstelling met symfonisch orkest waarbij het levensverhaal van Alan Turing verteld wordt – kan u gratis bijwonen op 25 juni. Een unieke gelegenheid!

Obe Vermeulen - Enigma - © Arno Devriese

Obe Vermeulen

Het muzikaal talent van Obe Vermeulen is langer bekend in Lochristi. Niet zonder reden was hij bij de finalisten voor de titel van Cultuurlaureaat 2021. In 2019 was Obe de eerste leerling die aan het Lemmensinstituut in Leuven (kunsthumaniora) afstudeerde in de nieuwe richting compositie. Het Koninklijk Conservatorium Gent was een volgende – logische – stap. Daar is hij één van de studenten van o.m. Dirk Brossé in de richting “compositie”. Sinds 2020 volgt deze muzikale duizendpoot ook nog een opleiding “directie” bij Bart Picqueur.

Obe Vermeulen - Enigma - © Arno Devriese

Bachelorexamen

Deze maand studeert Obe af aan het Conservatorium, School of Arts Gent. Voor zijn bachelorexamen schreef hij de muziekvoorstelling “ENIGMA, The story of Alan Turing”. Een voorstelling met een symfonisch orkest waarbij ook verteld wordt. Obe Vermeulen componeerde niet enkel de muziek, hij dirigeert ook het 45-koppig orkest. Acteur Wim van den Driessche brengt tijdens het concert het aangrijpende verhaal Alan Turing. Dirk Crommelinck zorgde voor de tekst.  

Obe Vermeulen - Enigma - © Wikipedia

ENIGMA en Alan Turing

Alan Turing (1912-1954) had met zijn briljante analytische geest een gave voor het ontwerpen van “intelligente” machines. Hij slaagde er tijdens WO II in om de Enigma-code – waarmee de Duitsers hun communicatie beveiligden – te kraken. De geallieerden kregen zo weet van de plannen van de Duitsers en de oorlog kreeg daardoor een andere wending. Dit verkortte de oorlog en zo redde Turing heel wat mensenlevens. Hij bedacht als eerste hoe een computer kan werken en vond een test voor kunstmatige intelligentie uit. Maar deze held werd na de oorlog niet geëerd. Integendeel, in de jaren ‘50 werd Turing gearresteerd wegens homoseksualiteit. Dat was toen nog strafbaar en werd zelfs actief vervolgd. Ook zijn dood blijft een merkwaardig mysterie. In 2014 werd een schitterende film (The Imitation Game) uitgebracht, met Benedict Cumberbatch in de hoofdrol, over Alan Turing en het kraken van de Enigma code. “Het was inderdaad door het zien van die film dat ik geïnteresseerd geraakte in de figuur van Alan Turing” aldus Obe.

Obe Vermeulen - Enigma - © Arno Devriese

Opvoering op 25 juni om 17 uur

Er werd al duchtig gerepeteerd, maar op 25 juni om 17 uur wordt “Enigma, The Story of Alan Turing” voor het eerst officieel opgevoerd. Het concert dat zowat een uur duurt, vindt plaats in de Miry concertzaal (het steegje tussen de St-Baafskathedraal en het NTGent) en is onderdeel van de openbare examens aan het KASK  en Conservatorium. Er zal die dag ook een jury, bestaande uit compositiedocenten en externe juryleden, aanwezig zijn. Zij zullen na afloop in beraad gaan en een cijfer toekennen. Maar ook het grote publiek is toegelaten en mag gratis, zonder reservatie, komen luisteren.

Obe Vermeulen - Enigma - © Arno Devriese

Nadien naar London

Begin september trekt Obe dan naar het prestigieuze en wereldvermaarde Royal College of Music in London. “Ik start daar dan met mijn masteropleiding in de richting compositie. Die is net zoals de richting die ik nu volg, gericht op klassieke (in de brede zin van het woord) compositie. Daarnaast heeft het Royal College of Music ook een bruisende orkestdirectie en filmmuziek afdeling. Ik hoop hiervan, door keuzevakken en masterclasses bij te wonen, een graantje van mee te pikken. Na deze opleiding wil ik graag stappen in dezelfde richting blijven zetten en eventueel nog extra studies volgen in het buitenland” vertelde Obe aan Lochristinaar. 

Het concert op 25 juni is dus een unieke gelegenheid om nog eens live te gaan luisteren naar het werk van dit Loots muzikaal talent. Op facebook is ook een event aangemaakt (hier klikken)  en Obe zorgde voor een promofilmpje. Dat vindt u onderaan deze bijdrage.

Teasar ENIGMA

(Foto’s © Arno Devriese en Wikipedia)

 

 

Scroll naar boven