Oktoberfest München 2020 ohne “Eins Zwei Drei Saufen !”

Claudine
0 reactie(s)

Tekst Claudine - Foto Merrit Thomas

Na alle afgelastingen die we ondertussen al over ons heen kregen,  moet nu ook het jaarlijkse mega Oktoberfeest in München eraan geloven. Waarlijk een ramp voor de 6,3 miljoen bezoekers die daar vorig jaar samen maar liefst meer dan 7,5 miljoen liter bier dronken.

Het volksfeest in de hoofdstad van Beieren, dat altijd midden september start, is het grootste bierfestival ter wereld en het duurt 16 tot 18 dagen.  Het feest wordt op de Theresienwiese (de Theresiaweide), niet ver van het centrum van München gevierd. Het allereerste Oktoberfest dateert van 1810 ter gelegenheid van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen met kroonprins Lodewijk van Beieren.

Het feest staat bol van tradities. Aan de rand van de ‘Wiese’  troont Frau Bavaria, het bronzen symbool van Beieren. Burgemeester en wethouders wonen de startmis bij op zondag. Daarna komt een parade met paarden en tientallen marcherende blaaskapellen; ;  bezoekers gaan liefst traditioneel gekleed (lederhose/ dirndl). Bier wordt er gedronken uit  een Mass (1 liter bierpul)  en enkel in München gebrouwen bieren mogen geschonken worden.
Nadat de Oberbürgermeister het eerste vat bier aanslaat en “ O’zapft” (er is aangetapt) roept mag de orgie van dans, muziek, drank en jolijt starten.

Wie het aandurft mee te glijden in de beschonken sfeer heeft een tikkeltje geluk, want de tekst van het populairste lied krijgt ook de meest benevelde geest snel onder de knie :

“Ein Prosit, ein Prosit, der Gemütlichkeit,
Ein Prosit, een Pro-ho-sit, der Gemüüüt-lichkeit
Eins Zwei Drei Saufen  !!!!”

Een andere fantastische Oktoberfesthit die de ambiance in de tent ten top voert, kort en banaal :
 “Zicke Zacke Zicke Zacke Hoi Hoi Hoi”

 

Nu weet ik het zeker dat ik nooit in oktober naar  München zal afreizen.