Op bezoek bij de grote wijnfamilies

Jean Marie
0 reactie(s)
Mudel Deinze boekvoorstelling Fiona Morrison

© JMDB

Master of Wine Fiona Morrison stelde vorige week haar in oktober verschenen boek ‘De Grote wijnfamilies‘  voor in het Mudel. Het museum in Deinze was de perfecte locatie voor deze combinatie van kunst en vineus gezelschap. We schenken ook een exemplaar weg.

In samenwerking met wijnclub Donsa en Mudel kon je virtueel kennis maken met de wijnfamilies en ook een mooie selectie van hun wijnen degusteren met een hapje.

Fiona Morrison

Fiona trok een stukje Europa door en bezocht 9 wijnfamilies maar vergat uiteraard haar eigen familie niet.

De familie Thienpont uit Etikhove koloniseert al bijna een eeuw de rechteroever van Bordeaux. Het Hof te Cattebeke dateert uit 1612 en is al meer dan 400 jaar familiebezit. Met wijnhandel werd in 1842 begonnen en de eerste stappen in de wijngaard werden in 1921 gezet met de aankoop van een eerste domein.

Ondertussen zijn er heel wat bij gekomen met chateau Puygueraud, Vieux Chateau Certan, Pavie Macquin, Le Pin en veel andere. Recent nog L’If en L’Hêtre.

Le Pin (1 ha) is nu een bijna onbetaalbare cult wijn, aangekocht in 1979 voor 1 miljoen Franse frank of zo’n 152.000 euro.

Mudel Deinze Grote wijnfamilies

Het boek bevat zo tien zeldzame insiderportretten van beroemde wijnfamilies in Europa. Vele van hen zijn discreet en ontoegankelijk. Fiona Morrison heeft overal wijnvrienden en zo de sleutels in handen om door te dringen tot de meest private wijngaarden en -kelders.

boekvoorstelling Fiona Morrison Mudel Deinze

Dertig generaties en 800 jaar is de familie Frescobaldi  al bekend in de buurt van Firenze. Ze beraamden moorden tegen De Medici, werden verbannen en gingen ook een paar keer failliet. Het zijn intimistische portretten telkens afgesloten met een proeverij en een opsomming van de favorieten. De verhalen bruisen en fascineren. Ze zijn een genot om te lezen en ze misschien ook ooit eens te proeven.

De tien wijnfamilies in het boek zijn Marchesi di Frescobaldi, Firenze, Italië - Weingut Emmerich Knoll, Wachau, Oostenrijk - Famille Thienpont, Bordeaux, Frankrijk - Descendentes Palacios, Bierzo, Rioja, Priorat, Spanje - Niepoort Ports & Wines, Douro vallei, Portugal - Familia Torres, Penedes, Spanje - Gaja, Barbaresco, Italië  - Egon Müller, Schwarzhof, Moezel, Duitsland - Famille Perin, Rhône, Frankrijk en Comte Liger Belair, Bourgondië, Frankrijk.

Het boek uitgegeven bij Lannoo telt 295 blz. en kost 29.99 euro - EAN:  9789401448994

Lees en win

Hoeveel families met wijngaarden in Frankrijk staan er in het boek vermeld? Stuur je antwoord naar info@lochristinaar.com voor 15 maart 2019 en we sturen jou het boek toe.

de grote wijnfamilies Fiona Morrison