Opendeurdag Luein was een groot succes

OOOC Luien opende gisteren, voor het eerst, zijn deuren voor het grote publiek. Niet enkel de installaties konden bezichtigd worden, er was ook animatie en optredens van Chris Corn en Bluesy Muloosey.

De opendeurdag

Gisteren opende Luein voor het eerst in zijn geschiedenis zijn deuren voor het grote publiek. En het werd een groot succes. Luein mocht zo’n 500 geïnteresseerden verwelkomen. Er werden een 20-tal rondleidingen gegeven aan groepjes van telkens 10 tot 15 personen. In de tuin was het gezellig toeven met een drankje, hamburger of hotdog en voor de zoetekauwen een pannenkoek of een ijsje. 
 

Ondertussen konden de vele bezoekers genieten van schitterende optredens. Peter Leeman – voor de gelegenheid in een “wolkenpak” – verwelkomde op ludieke wijze de eerste gasten en vermaakte daarna de aanwezigen als ballonplooier.

Om 15 uur was het dan aan Christophe Versaevel om met zijn gitaar en uniek stemgeluid het publiek te entertainen. Ook deze keer kon Chris Corn rekenen op zijn achterban met – vooral – vrouwelijke fans. De sfeer zat er goed in en dat was zeker ook het geval toen Bluesy Muloosy om 17.30 uur het podium beklom.

De band van de muziekschool was muzikaal al altijd erg hoogstaand. Maar hun optredens bevatten steeds meer leuke showelementen en ook vocaal blijft de groep groeien. Vooral zangeres Aline – aan de zijde van frontman Simon Dedeken – kreeg veel lof van het aanwezige publiek. Alle artiesten traden gratis op voor dit goede doel en toonden zo hun groot hart. En het publiek genoot.

Luein is een begrip in Lochristi. Al 45 jaar vangt het centrum meisjes met problemen op. Uiteraard in alle discretie. Heel wat inwoners weten het centrum in Dorp Oost 101 liggen maar kwamen nog nooit verder dan de oprit. Lochristinaar.com sprak daarom eerder deze week met Christophe Versaevel, die er hoofdbegeleider is.

Christophe, hoe ontstond Luein?

“Luein is een Onthaal- Orientatie- en Observatie- Centrum (OOOC) voor 12 tot 18-jarige meisjes die in moeilijke situaties beland zijn en waarvoor de hulp ingeroepen werd van de bijzondere jeugdzorg. In Vlaanderen zijn er een 17-tal dergelijke OOOC, waarvan 5 in onze provincie. Luein werd in 1973 opgericht door de Zusters Kindsheid Jesu op vraag van het toenmalige Jeugdbeschermingscomité. Het bood opvang en ondersteuning aan minderjarige meisjes. In tegenstelling tot andere centra maakte het nooit de overgang tot een gemengd centrum. Het is vandaag daarom het enige centrum dat enkel meisjes opvangt.
Daarom doet men vooral beroep op Luein voor de opvang van meisjes die het slachtoffer zijn van seksueel misbruik, kinderprostitutie, loverboys e.d. Maar we krijgen hier ook te maken met gevallen van verwaarlozing, verwenning, gedragsproblematiek of andere misbruiken zoals alcohol of drugs.
Normaal gezien komen hier vooral meisjes uit Oost-Vlaanderen. Maar als men – heel bewust en om bepaalde redenen – een jongere uit een bepaalde regio wil wegtrekken, kan het zijn dat we een meisje uit andere provincies ontvangen.”

Wat is de taak van Luein?

“Luein is een oud Grieks woord met twee betekenissen: “knopen losmaken” en “spelen”.
Onze voornaamste opdracht is om samen met de jongeren en hun context op zoek te gaan naar de oorzaken van de problemen, te kijken welke oplossingen er mogelijk zijn en hoe er hulp kan geboden worden. Dat zijn de knopen die we losmaken.
Ons logo is een marionet waarvan draden worden doorgeknipt. Door samen te zoeken naar inzichten, sterktes, verantwoordelijkheden en kansen willen we bereiken dat de meisjes en de gezinnen zich niet langer als hulpeloze marionetten moeten voelen.”

Hoe lang blijven de meisjes in Luein?

“De residentiële opvang is normaal gezien beperkt tot een termijn van 3 maanden. Daarnaast hebben we ook de crisisopvang, die beperkt is tot 7 dagen met een mogelijke verlenging van nog eens 7 dagen. We bieden ook hulp onder de vorm van ambulante begeleiding, waarbij de jongere in zijn thuismilieu verblijft.”

Hoeveel jongeren ontvangen jullie op jaarbasis?

“Vroeger kregen we jaarlijks zo’n 110 jongeren over de vloer.Vanuit het beleid werd echter de “continuïteit van de zorg” ingevoerd. Dat wil zeggen dat we jongeren pas mogen doorsturen als zij ergens anders terecht kunnen voor hulp of als de thuissituatie terug veilig is.
Doordat er soms grote wachttijden zijn – denk maar aan de geesteszorg (psychologie, psychiatrie enz.) – moeten jongeren hier soms meer dan een jaar verblijven. We vangen daardoor nog slechts een 55-tal jongeren per jaar op, alhoewel onze bezettingsgraad hoger is dan vroeger.”
 

Hoe moet ik me – in een notendop – die residentiële opvang voorstellen?

“We hebben twee leefgroepen: Tilda en Pilar. In beide leefgroepen gelden dezelfde regels.
Bij aankomst in ons centrum worden de meisjes bij een van beide leefgroepen ingedeeld. Ieder meisjes heeft een eigen slaapkamertje met bed, kleerkast tafel en een hoekje met wasbak. Ze mogen niet bij elkaar op de kamer komen. Er zijn ook strikte regels, bijvoorbeeld m.b.t. wat ze op de kamers mogen hebben. Zaken zoals spuitbussen, scharen, scheermesjes, sigaretten en aanstekers e.d. zijn er verboden.
Iedere leefgroep heeft een eigen leefruimte met keukentje, televisie, enkele pc’s en buiten is er een rokershoekje voorzien. Verder is er nog de tuin met o.m. een “troosthoek” en een “booshoek” waar de jongeren zich kunnen afreageren en ook een “beleef- en pluktuin” waar ze zelf bessen e.d. kunnen plukken. In de kelder een ruimte die een beetje doet denken aan een jeugdlokaal en waar we – door diverse activiteiten met de jongeren – hun talenten ontdekken.
Verder wordt iedereen ook individueel opgevolgd en ingedeeld in een fase. We onderscheiden 4 fasen met vrijheden en verantwoordelijkheden. Wie de regels goed opvolgt kan doorschuiven naar een fase met meer vrijheid. Maar er kan ook teruggekeerd worden naar een striktere fase.”

Hoe realiseren jullie de begeleiding van de jongeren?

“Iedere jongere wordt opgevolgd door een multidisciplinair team bestaande uit een individuele begeleider (leefgroepbegeleider), een gezinsbegeleider en een psycholoog.
In het totaal telt Luien bijna 30 vaste medewerkers. De directeur kan voor de begeleiding van de jongeren rekenen op 2 hoofdbegeleiders, 2 gezinsbegeleiders, 10 individuele begeleiders en 3 psychologen. Zij worden geholpen door een 8-tal stagiairs die hier actief zijn.
We hebben geen eigen medisch personeel maar werken samen met enkele artsen in Lochristi. 

We waren, net als een groot deel van de vele bezoekers, onder de indruk.
Een leuke en zeer leerrijke namiddag. Luein, dit is voor herhaling vatbaar!

In onze fotoreeks ontdekt u sfeerbeelden en impressies van de optredens van Chris Corn en Bluesy Muloosey.

Scroll naar boven