Opening nieuw skatepark Lokeren. Een ander verhaal?

Het skatepark in Lochristi kwam de voorbije jaren geregeld in het nieuws en bleek een bitter verhaal. Het werd, op bevel van de Rechtbank in Eerste Aanleg te Gent op 29 december 2014, gesloten. Een arrest dat op 03 september 2015 bevestigd werd door het Hof van Beroep. Aanleiding was een klacht ten gevolge van de hinder die de buren ondervonden. Net in die periode besliste de Stad Lokeren om ook een skatepark aan te leggen.

Een park dat sinds vorige week in gebruik is en dat zaterdag a.s. officieel geopend wordt. We hoorden en lazen, positieve reacties over de aanpak van dit dossier. Lochristinaar.com verliet daarom even het Lootse grondgebied en trok de voorbije weken verschillende malen richting Lokeren. We spraken er met skaters en BMX’ers, met de jeugdconsulente van de Stad maar ook met de buren.

skatepark Lokeren

De constructie

Het BMX- en skatepark van Lokeren is zo’n 800m² groot en gemaakt in gladde, naadloze “gepolierde” beton. Na onderzoek door de stadsdiensten bleek een inplanting in de Nachtegaallaan, op het speelplein tussen het voetbalplein en een kantine, het meest aangewezen. Aan de ene zijde een (vis)vijver, aan de andere kant de woonzone Bosparkwijk. De dichtste voorgevels van die woningen liggen op ca. 60 meter van het skatepark. De meeste tuinen bevinden zich aan achterzijde van die woningen.

skatepark Lokeren

De hele constructie is één grote kuip, mede door de taluds die men, vooral aan de zijde van de woningen, voorzag. Het beschikbare budget bedroeg 130.000 euro waarvan 115.000 voor de werken door de aannemer. De aanleg begon eind november 2015 en sinds donderdag 17 maart is het skatepark in gebruik. Rond het park ontbreken nog een aantal speeltuigen, bankjes en vuilbakken die tijdelijk weggenomen werden. Ook het grasveld dient heraangelegd. Dit zal gebeuren door de stadsdiensten.

skatepark Lokeren

De skaters

“Wij hadden vroeger enkel een half-pipe aan het zwembad, maar dat stelde niet veel voor. Toen we in 2012 met onze facebookgroep “Lokeren heeft een skatepark nodig” meer dan 2.000 “likes” haalden en een succesvolle petitie lanceerden, kregen we plots aandacht van de media. Begin 2013 namen we deel aan het inspraakmoment “In de zetel bij de burgemeester” en vonden gehoor bij onze burgervader. Toen is de stad in actie geschoten. De locatie is een beslissing van het stadsbestuur maar bij het ontwerp hadden we zeer veel inspraak”, vertellen Aaron Cole en zijn skatevrienden.

“ Ook tijdens de uitvoering konden we nog voortdurend bijsturen” voegt Olivier Braem er aan toe. “

Heel recent werd overeengekomen om nog een aanpassing te doen aan een bocht die nog moest uitgevoerd worden. We zijn ook zinnens om onze verantwoordelijkheid op te nemen, de gemaakte afspraken na te komen en in te staan voor de zuiverheid.
Wij zijn super tevreden want dit is een top-skatepark. Eén van de mooiste in Vlaanderen. Hier dromen we al jaren van. Het skateplaza OoDeeKay in Oostduinkerke is nog groter maar dit is vergelijkbaar met de accommodaties in Antwerpen, Mechelen en Aalst.”

skatepark Lokeren

Jeugdconsulente Els De Pauw

“ Eind 2013, begin 2014, zijn wij met de jeugddienst in actie geschoten. We hebben toen de nodige prospectie gedaan en zijn ook een aantal andere skateparken gaan bezoeken. Deze fase was bepalend voor een aantal parameters. Op basis van de ervaringen van andere parken werd toen al vooropgesteld dat een betonnen constructie onze absolute voorkeur wegdroeg. Duurzaam en geluiddempend. Verder diende het skatepark minimum 600m² groot te zijn en te beschikken over de nodige streetstyle-elementen die ook in een stad voorkomen (muurtjes, trappen, hellingen).
Aan de woningzijde kozen we voor taluds om de geluidsoverlast voor de nabije woningen te beperken. Er werd geopteerd voor een geïntegreerd ontwerp om de visuele impact in de groene omgeving tot een minimum te beperken.
Eind 2014 besliste het stadbestuur om het nodige budget te voorzien voor een “Design and Build” project. Twee ontwerpen werden ingediend, waarvan het project van de firma Concrete-dreams het beste was. (Nvdr: de arbeiders van dit ervaren Oostends bedrijf zijn zelf skaters).
Ondertussen waren we gestart met een werkgroep “skateterrein” waarin een 10-tal skaters en BMX’ers participeerden. Zij kregen zo de nodige inspraak voor het definitieve ontwerp en ook tijdens de uitvoering vergaderden we elke donderdagavond om te kijken wat er allemaal diende aangepast of bijgestuurd. Zelfs in de allerlaatste fase werd nog een hele bocht aangepast. Toch zijn we binnen het budget gebleven. “

skatepark Lokeren

“ In juli 2015 vergaderden we hier in de kantine met de omwonenden. Het was een positieve bijeenkomst waarbij we vooral constructieve opmerkingen kregen. Die avond waren ook de BMX’ers en skaters aanwezig. Zo was deze groep jongeren voor de buren voor het eerst gevisualiseerd en aanspreekbaar. De jongeren engageerden zich toen om hun verantwoordelijkheid op te nemen m.b.t. de zuiverheid en de mogelijke overlast. Er werd ook een reglement opgesteld dat bijvoorbeeld het skaten na 22 uur verbiedt. Vanuit de Stad Lokeren hebben we een toezichter die dagelijks controle doet op de sport- en vrijetijdsinstallaties. Hij zal hier regelmatig komen. Ook de wijkagenten zullen een oogje in het zeil houden en de conciërge van de aanpalende kantine woont in deze buurt. Eind november 2015 werd dan gestart met de werkzaamheden.“

skatepark Lokeren

De buren

Bij de buren die we spraken een meer genuanceerd verhaal maar toch met een gematigd positieve houding. Zij werden inderdaad uitgenodigd voor een informatievergadering maar “eigenlijk was alles toen al beslist” klonk het unaniem. Toch is men positief over het feit dat er afspraken gemaakt werden. Er leeft een zekere ongerustheid maar men wacht af.

“Die ongerustheid had ik ook toen de Finse piste hier aangelegd werd, en dat viel achteraf gezien heel goed mee” merkte een van de omwonenden op. Ook de eerste ervaringen van de buren zijn niet negatief. De BMX-fietsen maken helemaal geen lawaai en de skateboards hoort men maar als de houten planken op het beton kletteren.

“Het lawaai van de skateplanken valt heel goed mee; ik had meer last van hun muziek toen die zo hard stond”, voegt iemand er nog aan toe. ”Maar het park is er nu en we zullen wel zien hoe het evolueert”.

Toch is er één vrees die alle partijen – buren, skaters en de jeugddienst – delen, namelijk dat het skatepark hangjongeren zou aantrekken.

skatepark Lokeren

De officiële opening en skatelessen

Zaterdag a.s. om 14 uur is er dan de officiële opening met onder meer een demonstratie door de wereldkampioen BMX en een skate- en BMX-contest. Mindwar (genre hardcore) en The Dancing Morons (genre skacore / punkrock) treden die middag op en DJ T-Clan zorgt voor de verdere muzikale omkadering.
In toekomst zijn er ook skatelessen voorzien op het nieuwe park. Daarvoor zou het gebruik van de kantine en een kleine stelplaats handig zijn. Eerste gesprekken hierover lopen al.
Vanaf zaterdag begint dan het vervolgverhaal. De toekomst zal uitwijzen of dit een succes wordt.

Lochristinaar.com ging kijken tijdens de aanleg en het eerste skateweekend. Onderstaande fotoreeks is het resultaat. Veel plezier!

 

 

Bij het artikel over het skatepark in Lokeren de fotoreeks van Bennie Vanderpiete

Geplaatst door Lochristinaar.com op donderdag 24 maart 2016

Scroll naar boven