Over Plato, Cola, Maskers en Lucht

Marleen Rogiers
0 reactie(s)
Over Plato, Cola, Maskers en Lucht

Tekst Marleen - Foto Manteau

Topdokter Veerle Visser-Vandewalle schreef 2 zeer toegankelijke boeken over ons brein en hoe we ons brein gebruiken om te denken en om ons bewust te zijn van onszelf.

Prof. Dr. Veerle Visser-Vandewalle is neurochirurge en ook gekend als topdokter in de gelijknamige serie op VIER. Ze laat ons kennismaken met interessante evoluties in haar vakgebied en hoe deze toe te passen in ons dagelijks leven.

Haar specialiteit is Deep Brain Stimulation (DBS). Bij deze methode worden elektrische stimuli via fijne elektroden overgebracht in de hersenen. Ze past dit toe bij bewegingsstoornissen, zoals Parkinson en bij psychiatrische patiënten die lijden aan smetvrees of Tourette.

Het geheim van jouw brein

Naar aanleiding van de achttiende verjaardag van haar zoon Casper wou ze hem haar levenservaringen en beschouwingen over het denken meegeven. Zo ontstond het eerste boek “Plato & Cola of het geheim van jouw brein”.

Over denken, inspiratie, creativiteit en het nuttige nietsdoen. Over de zin en onzin van het leven. De vele verwijzingen naar de filosofie worden op een begrijpbare manier weergegeven.

Het zelfbewuste brein

In eenzelfde flow als Plato en Cola schreef ze “Maskers en Lucht of het zelfbewuste brein”, opgedragen aan haar nichtje Eline, dochter van haar zus. Dit boek gaat over zelfbewustzijn, expressie van wat in je opkomt, nadat je de juiste inspiratie hebt gevonden. Het toont het verband tussen bewustzijn en taal, de monoloog in je hoofd en de wereld die je ziet. De kracht van woorden, de kracht die kan uitgaan van je eigen positieve gedachten om je beter te voelen.

Beide boeken combineren een directe communicatiestijl met wetenschappelijk feiten aangevuld met eigen ervaringen. Het is net of de dokter enthousiast en rechtstreeks tegen je praat over haar vakgebied.

De korte, op zichzelf staande hoofdstukken zijn plezant om te lezen.  Uiteenlopende thema’s worden op een originele en speelse manier met elkaar gecombineerd. Het leidt tot een verrassend geheel. Wat de anatomieles te maken heeft met cola, of schuimkoppen met Descartes kan je zelf ontdekken in de respectievelijke hoofdstukken.

Visser-Vandewalle. Veerle. 2021. Plato & Cola of het geheim van jouw brein. Antwerpen Uitgeverij Manteau/Standaard uitgeverij BV. ISBN 978 90 223 3755 4. 174 Blz.

Visser-Vandewalle. Veerle. 2021. Maskers en Lucht of het zelfbewuste brein. Antwerpen Uitgeverij Manteau/Standaard Uitgeverij BV. ISBN 978 90 223 3800 1. 140 Blz.