Pellet Bio Heating

Jean Marie
0 reactie(s)

U hebt het ongetwijfeld al gemerkt. Waar tot voor kort Alcavins huisde langs de Antwerpsesteenweg 1152, is nu een nieuwe zaak gestart, Pellet Bio Heating. We gingen langs bij Kristiaan om een kijkje te nemen. In de toonzaal staan zo’n 50 verschillende modellen.

Kristiaan is al 20 jaar zelfstandig ondernemer en met zijn team zijn ze er eind mei mee gestart. Voordien was hij ook actief met het plaatsen van zonnepanelen maar die markt stortte heel snel in toen eind juli 2012 subsidies sterk werden teruggeschroefd. Hij heeft een opleiding elektronica en een technische bouwopleiding gevolgd en is zo ideaal geplaatst om ook bel-etages te installeren.

Wat is een bel-etage?

Er zijn heel veel verschillende soorten. Bel-etages verbranden pellets. Dat zijn onder hoge druk geperste stukjes hout van houtzagerijen. Ze zien er uit als korrels voor kippen en konijnen. Het is een interessante warmtebron omdat het rendement tussen 85 en 92% ligt. Bovendien is het zeer milieuvriendelijk want de uitstoot is CO² neutraal. De voorwaarde is natuurlijk dat ze conform de regels worden geplaatst, goed afgesteld zijn en ook onderhouden worden. Via de elektronica in de kachel regelen we het luchtdebiet in verhouding tot de aanvoer van de pellets. Je hebt er alleen een ‘trekkende’ schouw voor nodig.

Welke verschillende types bestaan er?

Je hebt de gewone kachels ( vanaf 1.500 euro), de hydrokacheles, inbouwhaarden en ook centrale verwarming. Er zijn ook combinatiekachels die warme lucht uitblazen ook in andere ruimten van het huis of de warmte overzetten op circulerend water. Hiermee heb je meteen ook warm water voor de boiler.

 

 

 

 

 

 

Is dit een onafhankelijke energiebron?

In principe heb je naast een voorraad pellets alleen elektriciteit nodig maar er zijn ook kachels die ingebouwde batterijen hebben, voor het geval dat er een elektriciteitspanne zou zijn. In de VS zijn de mensen voorzien op extreme winterse dagen zonder stroom. De prijzen zijn vrij stabiel. In de zomer zijn pellets iets goedkoper dan in de winter maar dat geldt ook voor stookolie en gas.

Is dit duur in brandstof en onderhoud?

Voor 15 kilogram pellets (kleinste zakken) betaal je ongeveer 4 euro. Volgens berekeningen is verwarming met pellets 15 à 20% goedkoper dan gas en 30 à 50% goedkoper dan verwarmen met stookolie. Een oude mazoutketel is absoluut niet zuinig. Vandaar het grote verschil. Een pelletkachel gaat makkelijk 15 jaar mee. Er zijn ook Chinese op de markt maar die zijn gebouwd met dun plaatstaal.

Bio?

Het is een vorm van biomassa en daarom ook de titel ‘bio’. Men perst alleen zuivere houtresten. Het is een volledig hernieuwbare energiebron.

Wat met afval?

Het is minimaal. Per 100 kg pellets heb je ongeveer 50 gram as. Bij een installatie leveren we trouwens ook een stofzuiger bij zodat je deze die je al hebt verder alleen in huis kunt gebruiken.

Doen jullie alles?

Het is inderdaad een totaal project van start tot finish. Ik ben zeer goed opgeleid en heb ondertussen ook ervaring genoeg om ook de schouw, de wanden, eventuele inbouwkastjes, elektriciteit en betegeling te plaatsen indien nodig.

Hoe is de start verlopen?

In de zomer is het natuurlijk kalm en nu is er tijd voor onderhoud. De schouw wordt steeds mee gereinigd. Het winterseizoen wordt nu ook voorbereid. Dat is natuurlijker een drukkere periode.

Meer informatie: www.pelletbioheating.be