Peukenpalen en vuilnisbakjes in de strijd tegen zwerfvuil

Jean Marie
0 reactie(s)
Lochristi - Peukenpalen

Afgelopen week plaatste IDM de eerste peukenpaal in Zelzate. Er worden er zo’n 100 geplaatst in de 6 gemeenten van de Intercommunale. Lochristi moet nog even wachten.

Ook de publieke vuilnisbakken worden de volgende maanden aangepakt. Alles heeft maar één doel: afval in de vuilbak doen belanden en zwerfvuil vermijden. De Vlaamse overheid betaalt mee en neemt zelfs 50% van de kosten op zich in het kader van de ‘Indevuilbak-campagne’.

Zo’n 40 miljoen peuken worden jaarlijks op de grond gegooid en dan zijn er natuurlijk nog plastiekflessen, blikjes en andere rotzooi. We zijn dan wel geen herkauwers maar kauwgommen doen we wel massaal. Er werd berekend dat 8 miljoen kauwgom op de grond belandt en die kleven natuurlijk bijna overal vast.

De Vlaamse Overheid, maar ook IDM wil iedereen aanzetten tot kleine individuele inspanningen die de hoeveelheid zwerfvuil sterk kunnen verminderen.

Enkel sensibiliserende campagnes voeren is niet genoeg. Het is een combinatie van sensibiliseren, het plaatsen van aangepaste recipiënten op weloverwogen locaties met optimale ledigingfrequenties en het voorzien in een handhavingsbeleid. Drie pijlers waar IDM en haar gemeenten maximaal op inzetten.

Ondertussen zijn er al 60 vuilbakjes geplaatst en ook in Lochristi komen ze er binnenkort. Nu al worden vuilnisbakken die gemolesteerd, crashen of gevandaliseerd worden door de nieuwe exemplaren vervangen.

De nieuw vuilbakjes hebben een kleine inwerpopening zodat huishoudelijk afval geweerd wordt. Ze zijn UV-bestendig, hebben een geribbelde structuur zodat ze beter bestand zijn tegen vandalisme met stickers en affiches. Ze zijn allemaal voorzien van een ingebouwd asbakje en zijn brandvrij.

Sedert de zomer 2012 wordt Zelzate 4 keer per jaar volledig zwerfvuilvrij gemaakt door het Psychiatrisch Centrum Sint Jan Baptist. In Lochristi wordt dit eindeloos werk - op bepaalde plaatsen wekelijks – door de Propere Gasten uitgevoerd.

Dit gebeurt nog altijd met de hand ondanks de aankoop van een zeer dure zelftrekkende zwerfvuilzuiger..

Lochristi - PeukenpalenDe 1.000 vuilbakjes met geïntegreerde asbak zijn vooral bedoeld om de 768 huidige, minder efficiënte en vaak versleten exemplaren te vervangen in de 6 gemeenten van de intercommunale. De oude exemplaren vinden hun weg naar de recyclagemarkt. IDM verkoopt ook nog altijd de zakasbak en die kost 1 euro.

Propere pioniers gezocht

IDM wil naast de 3 pijlers van sensibilisering, infrastructuur en handhaving nog een stap verder gaan op vlak van participatie. De intercommunale is op zoek naar ‘Propere Pioniers’.

Het zijn vrijwilligers die zich engageren om een stukje buurt proper te houden, in de ruime zin van het woord.

Meer informatie: www.idm.be/propere-pioniers