Politie in het nieuw

Na vier jaar dienst worden  5 oude voertuigen die ondertussen samen zo’n 800.000 kilometer reden vervangen door nieuwe ‘multifunctionele’ VW Combi’s. Het zijn vierwielaangedreven interventiewagens met krachtige motoren. Het doet me denken aan de donkerblauwe variant zo’n 30 jaar geleden.
De geschiedenis van deze bestelwagen begon in 1947 en het was de Nederlander Ben Pon die het eerste model ontwikkelde. In maart 1950 ging de 'massaproductie' van start en zo werden in de afgelopen bijna 60 jaar honderdduizenden van dit type VW 2 gebouwd. Ze waren ook erg geliefd bij hippies en trekkers. Nu zijn er 7 versies te koop.

Technologie en comfort evolueerden mee en zo is er een enorm verschil tussen de Rijkswachtcombi’s van de jaren ’70 en deze moderne politiepatsers.
Geen airco toen uiteraard, geen ‘neus’, bijna geen verwarming, vier versnellingen en alleen benzineversies. Geen beveiligde oppakruimte noch deuren, geen electronica bijna.en luchtgekoelde motor achterin. Ze reden goed en deden hun werk maar af en toe lieten ze het afweten na intens gebruik en o zo veel verschillende chauffeurs en rijstijlen.

Zelf verkoos ik deze VW’s boven de Ford Transit die toen ook de Rijkswacht door de strot werd geduwd om Ford Genk ter wille te zijn. Deze waren lomp, zelfs plomp en veel onhandiger in stadsverkeer. Tot 1985 reed ik er in Gent en omstreken mee. Had niet altijd dat veilig rijgevoel.


 

Scroll naar boven