PSOAS - Symbool voor de verbinding tussen lichaam en ziel

Marleen Rogiers
0 reactie(s)
PSOAS - Symbool voor de verbinding tussen lichaam en ziel

Tekst Marleen - Foto jMDB

Maak tijd voor je buikgevoel en verruim je zelfbewustzijn.

Het coronavirus blijft aanwezig in onze leefwereld. Zelfs al word je niet ziek, het beheerst of dwarsboomt toch vooral onze gezondheid en ons sociaal leven. Afspreken met familie of vrienden is niet meer zo evident. Het leidt zonder twijfel tot minder sociale contacten. In deze tijden is zelfzorg meer dan ooit belangrijk.

Tijd om onze blik te verruimen en eens bij de zelfhulpboeken te kijken. En toen stootten we op een voor ons onbekende term: PSOAS.  Liz Koch schreef er een boek over.

Liz Koch begon haar carrière als conceptueel artiest en beeldhouwster. Ze maakte veertig jaar geleden de switch naar haar eigen persoonlijke beleving van bewustzijn. Haar leer is  gebaseerd op haar eigen ervaringen en die van haar cliënten, aangevuld met ideeën en theorieën van aanverwante geesten.

In haar boek leer je de spiergroep kennen en activeren. Psoas, de grote lendenspier, is een belangrijke spiergroep in de heupen die ons bovenlichaam met ons onderlichaam verbindt. Psoas reageert instinctief als we onveiligheid en stress ervaren. Koch noemt psoas de zetel van onze ziel, de plaats waar onze emoties worden opgeslagen.

Een ander belangrijk gegeven voor Liz Koch is de stelling dat lichaam en geest één geheel vormen. Ze vertrekt van holistische principes, die we ook terugvinden in homeopathie, in Tai Chi, yoga en in Chinese Geneeskunde.

Grondlegger van de visie dat lichaam en geest van elkaar gescheiden zijn is de zeventiende-eeuwse filosoof René Descartes. Het Westers denken is daarop gebaseerd. Westers denken is logisch, analytisch, abstract en gericht op economische welvaart. Lichaam en geest worden als aparte eenheden gezien. Dingen worden benaderd met verstand, beredeneerd. De nadruk ligt eerder op het zijn, een statisch gegeven. In onze traditionele geneeskunde maken we een onderscheid tussen lichaam en geest, en het lichaam wordt dan nog eens opgedeeld in oneindig veel stukjes.  

Het Oosters denken is mythisch, beeldend, organisch, gericht op gevoel, geluk. Lichaam en geest zijn één geheel. Levensinzicht is belangrijker dan kennis. Doen is belangrijker dan zijn. Oosters denken legt nadruk op het proces, de wording.

Het  boek is opgebouwd met verschillende essays en verhalen en is deels autobiografisch.Toch is het vrij goed gedocumenteerd. Eenmaal bekend met enkele specifieke termen, leest het vlot. 

Een fascinerend boek voor iedereen die bezig is met de verruiming van het lichaamsbewustzijn. Het biedt een interessante kijk op onze persoon en op wat goed is voor ons. Het is een leidraad om meer te luisteren naar jezelf.

Koch Liz. 2020. PSOAS. Symbool voor de verbinding tussen lichaam en ziel. Utrecht. Uitgeverij AnkHermes, ISBN 9789020217025.