Puyenbroeck 50

Jean Marie
0 reactie(s)
50 jaar provinciaal domein Puyenbroeck

© Tekst - foto's JMDB

Puyenbroeck blaast dit jaar 50 kaarsjes uit en naast zo’n 50 activiteiten, opende gisteren ook  de nieuwe speeltuin Taka-Tukaland. Je kan de fototentoonstelling over die halve eeuw bezoeken in Mola, waar ook de installatiekunst van Willem Boel te genieten valt.

Nieuwe speeltuin Taka-Tukaland

50 jaar provinciaal domein Puyenbroeck

Dit jaar werd een gedeelte van de speeltuin, die dateert uit 2003 vervangen. ‘Spelen van vroeger’ kreeg veel aandacht.  De provincie investeerde hiervoor 349.000 euro. Er werd Robinia-hout (FSC) gebruikt met aandacht voor duurzaamheid en inpasbaarheid in de natuurlijke omgeving.

50 jaar provinciaal domein Puyenbroeck

In het nieuwe Taka-Tukaland kunnen kinderen tussen 4 en 12 jaar zich uitleven. De capaciteit van de speeltuin is vergroot, waardoor er veel meer kinderen kunnen spelen. Ook is er een parcours toegankelijk voor buggy’s, rolwagens en rollators. Het is de nieuwe trekpleister van Puyenbroeck.

Mola en ‘Sancho don’t care 05’

installatiekunst Willem Boel Wachtebeke Sancho don't care

Naast allerlei activiteiten werd ook de nieuwe fototentoonstelling 50 jaar Puyenbroeck in Mola, het provinciaal molencentrum geopend, samen met het molenproject 'Sancho don’t care 05', een installatie van kunstenaar Willem Boel.

Terug naar 1969

In 1969 opende het provinciaal domein zijn deuren voor het grote publiek. De provincie wou sociaal toerisme en recreatie promoten door in laag gelegen landbouwgebieden een familiepark aan te leggen.

gedeputeerde oost-Vlaanderen Annemie Charlier

Gedeputeerde Annemie Charlier: "Van het prille begin was het domein een groot succes. Vandaag is het uitgegroeid tot één van de grootste openbare recreatiedomeinen in Vlaanderen. Het is een veelzijdig domein, zo zijn er kampeerterreinen, zwem- en sportinfrastructuur, een dieren-en bloemenpark, speeltuin,… Elke bezoeker, vereniging en gezin kan er genieten van een uitgebreid aanbod van actieve en passieve recreatie, voor elk wat wils. Hierbij wordt het aanbod steeds laagdrempelig en financieel toegankelijk gehouden."

Annemie Charlier verzekerde ons dat er dit jaar quasi geen wijzigingen komen in het beleid van de 4 provinciale domeinen. Ze zullen apart evolueren en geen kopij zijn van elkaar. Of ‘De Warmste Week’ terugkomt, weet ze zelf nog niet. Men heeft de vraag nog niet gesteld maar ze zijn alvast welkom. Belangrijk in het toekomstig beleid is ook dat mensen ook rust zoeken.

provinciaal domein Puyenbroeck natuur

Het overdekt zwembad wordt momenteel gerenoveerd en de toegang tot de sportinfrastructuur wordt aangepast en gecentraliseerd, zodat deze accommodatie in de loop van het jaar voor het publiek kan geopend worden.

Het bloemenpark wordt tegen eind 2020 omgevormd tot een landschapspark waar het aangenaam vertoeven zal zijn in een natuurlijk kader. Intussen werd reeds in dezelfde omgeving de winterstal gerealiseerd.

50 Activiteiten

Vinyl Mobiel Puyenbroeck

Op de verschillende locaties van het domein waren er meer dan 50 activiteiten; float in cinema, Volkswagen karaoke, vintage kermis, retro golfwedstrijd, workshop bike trial en nog veel meer. Alles draaide rond de sixties en seventies. Het werd een gezellige drukte ondanks de frisse temperaturen en ook wel eens een buitje.