Repair café en vooral Swishing

Het was dinsdagavond druk in ’t Fazantenhof met het Repair Café, Oxfam textiel maar vooral door het swishing event waar 90 vrouwen kledij mee brachten om later die avond in te ruilen.

Repair café  https://repaircafe.org/

Voor het repair café waren er 45 inschrijvingen. Vooral elektronica en huishoudtoestellen werden de herstellers aangereikt. Je kon er ook bij Wilfried je fiets laten herstellen of bij Hilde een kledingstuk  bijvoorbeeld van een nieuwe rits voorzien. Bij Bert kon je langsgaan om een klok of uurwerk van een nieuwe batterij te voorzien of weer als vanouds te laten tikken.

Repair café Lochristi

Gust, Joseph, Jean Paul, André, Ruben en Steven pakten alles wat elektrisch of elektronisch werkt aan al konden ze soms weinig of helemaal niets doen, ook al ben je ingenieur en afdelingshoofd geweest bij Bosch of ingenieur-programmeur.

Wilfried Valère kringloopkracht repair café propere gasten

Wilfried en Valere zijn niet alleen actief als herstellers maar zijn tevens kringloopkracht en propere pionier.

Oxfam textiel

Oxfam textielhttps://www.oxfamwereldwinkels.be/nl

Een kleine stand van Oxfam wereldwinkel met mode en huishoudtextiel uit verre landen zoals Indië.

swishing Lochristi repair café

Swishinghttp://www.swishing.be/

Swishing organiseert evenementen waar je je ‘miskopen’ kan ruilen voor die van anderen. Ze organiseren ook workshops rond eerlijke mode en reparatie. Daarnaast kan dat ook voor een bedrijf en bij jou thuis.

Er wordt met een puntensysteem gewerkt. Lingerie, sokken, … zijn niet toegestaan. Wat men meebrengt krijgt een puntenscore van 1 tot 5. Het gaat van oorbellen tot winterjassen. Het systeem werkt ook aan de hand van het materiaal. Synthetische stoffen krijgen slechts 1 punt. Leder, zachte wol, zijde en satijn krijgen er 5. Er worden punten afgetrokken wanneer vb. een knoop mankeert.

swishing Lochristi repair café

Voor de kledij die men meebrengt, krijgt men dan punten en die kan je inruilen om zo je garderobe misschien wat meer trendy te maken. Alle kledij, die blijft hangen, gaat richting kringwinkel en wacht daar op een nieuwe toekomst.

swishing Lochristi repair café

Karolien De Craecker  (Swishing): “ We zijn hier mee begonnen januari 2009. We bestaan nu 10 jaar. We zijn dit opgestart met drie vriendinnen maar vanavond zijn ze er niet bij. Het idee kwam vanuit een persoonlijke constatatie dat we niet al onze kledij dragen en we onderling aan het ruilen waren. Zo kwam Alexia op swishing in London. We zijn dan naar London geweest om eens een kijkje te gaan nemen en kregen de toestemming om deze naam ook te lanceren in België.

Voorlopig organiseren we enkel event voor vrouwen. Maar de vraag is groot naar kinder- en babykledij. We bekijken wat we kunnen doen ook richting mannen. Mensen die interesse hebben om ons team te versterken zijn welkom  want de vraag blijft groeien. Hoe meer sympathisanten, hoe meer events we kunnen dragen.

Met 90 inschrijvingen en zo’n 100 vrouwen die nadien hun keuzes maakten, was het een groot succes. We maken geen reclame. Dit is een hobby maar het wordt meer en meer een uit de hand gelopen hobby. Het is ook zeer leuk en dankbaar om te organiseren. Alle vrouwen zijn happy en het is een toffe girls night out.

Geniet ook van de fotoreeks!

Scroll naar boven