Robin Verbeke is de jeugdlaureaat 2019

Gisterenavond werd de jeugdlaureaat 2019 bekendgemaakt. De jury koos Robin Verbeke uit een 40-tal inzendingen. Hij volgt Joris Robert op en is de 6de Jeugdlaureaat.

In Orphanimo vond gisteren de uitreiking van de prijs “Jeugdlaureaat 2019” plaats. Net als de voorbije jaren koos de jeugdraad een laureaat uit organisaties, (jeugd-)verenigingen, groepen of individuele personen die een uitzonderlijke prestatie leverden of zich zeer verdienstelijk maakten op het vlak van jeugdbeleid. Iedereen kon de voorbije maanden een organisatie of persoon nomineren en online voordragen.

Er waren een 40-tal inzendingen. “Niet de grote massa, maar wel kwalitatieve inzendingen” klonk het bij jeugdconsulent Christoff Van Acker.
De jury bestond dit jaar uit Simon Bonne (voorzitter jeugdraad), Lien De Buck (lid van de jeugdraad), Joris Robert (Jeugdlaureaat 2018) en Jessie Coppens (Artieste ontwerpster award 2018). Zij werden bijgestaan door extern jurylid Tom Audenaert (acteur, woonachtig in Lochristi). Fréderic Droesbeke (schepen van Jeugd) en Christoff Van Acker steunden de jury met advies.

De papieren tijger

De jury kende de titel “Jeugdlaureaat 2019” toe aan Robin Verbeke en motiveerde haar keuze:
“Robin is al geruime tijd een bekend figuur – zeg maar “fenomeen” – in het Loots jeugdverenigingsleven. Niet enkel omdat hij steeds aanwezig is om te helpen maar vooral omwille van zijn permanente inzet voor het welzijn van de jongeren in Lochristi. Hij verruimde door de jaren heen ook zijn blik en zijn engagement tot ver buiten Lochristi door zich ook belangeloos in te zetten in overkoepelende organisaties zoals onder meer Bataljong, GECORO, de provinciale jeugdraad enz.

Robin is een vastberaden jeugdwerker met een groot hart en zet zich met zijn talent voor papierwerk graag in ten voordele van de jeugd(-werking). Hij kickt als het ware op alles wat ruikt naar voorschriften en beleidsdossiers, iets waar doorsnee jongeren tegenop kijken. Zo bombardeerde hij zichzelf dan ook tot “papieren tijger” en “de persoonlijke advocaat van de jeugd”.  

Robin Verbeke

Enkele maanden geleden verhuisde vrijgezel Robin Verbeke (25) naar Gent. Maar onze laureaat is wel degelijk geboren en getogen Lochristinaar en nog zeer veel aanwezig in onze gemeente. Hij was leerling in GBS Lochristi om daarna school te lopen  aan EDUGO Oostakker. Aan de U Gent studeerde hij rechten en doet op dit moment zijn basisstage als advocaat in omgevingsrecht.

Robin was meer dan 10 jaar actief in de jeugdraad. Meer zelfs, als voorzitter van de jeugdraad lag hij destijds mee aan de grondslag van deze award en zetelde toen ook in de jury.

Ik ben volkomen verrast” aldus Robin in een eerste reactie. “Ik stond bij het begin van het officiële gedeelte  aan de bar achteraan rustig een pintje te drinken met Erwin Van Damme. Toen ik hem zei dat ik nog actief was en vooral papierwerk deed voor de jeugdraad, antwoordde hij “Ach, het werk dat minder opvalt”. En op dat moment werd mijn naam afgeroepen. Ik ben dus echt verrast en heb ook geen speech voorbereid. Maar ik ben heel erg dankbaar voor de erkenning.”

Uitreiking van de Award en BBQ

Na de bekendmaking van de Jeugdlaureaat door jeugdraadsvoorzitter Simon Bonne, mocht Robin ook de Award in ontvangst nemen. Dit jaar een werk van de hand van Natasja Legiest (Tasjart), die onlangs nog exposeerde in het sierteeltmuseum. De award is een kunstwerk vervaardigd uit hout, beton en gouddraad. Het is mijn vrije interpretatie van het logo van de jeugddienst (het robotje). De gouddraad symboliseert de energie van de jeugd. De sokkel is de rots of de “rock” en verwijst naar de jeugdlaureaat die “solid as a rock” is”, aldus Natasja.
Het Deejay-duo “Common Men” – met Emiel en jeugdlaureaat 2018 Joris Robert achter de draaitafel –  zorgde voor de muzikale omkadering van de plechtigheid. En daarna was het tijd voor een barbecue waarop alle leiding van de Lootse jeugdverenigingen uitgenodigd was. Bijna 200 jongeren, politici en sympathisanten schoven aan.

(Foto Jeugdraad Lochristi)

Scroll naar boven