Robots - Design tussen mens en machine

Jean Marie
0 reactie(s)
Robots Design Museum

© Mark Niedermann

Of het nu gaat om pakketbezorgende drones, intelligente sensoren of Industrie 4.0 – sinds enkele jaren dringt robotica ons leven binnen en zorgt er voor fundamentele veranderingen. Design speelt hierbij een belangrijke rol, want het zijn net de designers die de interfaces tussen mens en machine vormgeven.

Als medewerker in de fabriek, personage in een film of als militaire drone. Iedereen weet hoe een robot eruitziet. Maar heb je er ook al een ontmoet? Elke dag wordt de afstand tussen mens en machine kleiner. Zo heeft de smartphone ons leven nu al definitief veranderd.

Designmuseum Gent

Nog tot 15 april 2018 presenteert het Designmuseum een grote overzichtstentoonstelling waarin de huidige boom in robotica voor het eerst uitgebreid wordt onderzocht. Hello, Robot. Design between Human and Machine is een samenwerking tussen Design museum Gent, Vitra Design Museum en MAK Wenen. De tentoonstelling omvat meer dan 200 kunst- en designobjecten, zoals robots die in huis, in de zorg en in de industrie worden gebruikt, maar ook computerspelletjes, media-installaties en fragmenten uit films en literatuur.

De tentoonstelling laat zien hoeveel gezichten robotica tegenwoordig heeft en trekt tegelijkertijd het debat open over ethische, sociale en politieke vraagstukken die met robotica verbonden zijn. Door de digitalisering heeft robotica in de laatste 10 jaar een radicale herdefiniëring ondergaan. Robots zijn er niet enkel meer om auto’s en wasmachines te bouwen. Ze bestaan in de meest uiteenlopende vormen, van communicerende huishoudelijke apparaten, het internet of things, tot en met zelflerende algoritmes in computerprogramma’s, kortweg bots genoemd.

Design Museum Hello Robot

Willen we dat machines ook zorgen voor ouderen of onze seksuele verlangens? Binnenkort worden we misschien allemaal een stukje cyborg! Nemen robots de wereld over of gaan ze de wereld redden? Designers leveren denkwerk en concrete oplossingen, die aantonen dat de waarheid tussen de twee in ligt. Robots zijn een reden om erg enthousiast te zijn en kritisch na te denken.

Hoe willen we omgaan met een wereld die steeds digitaler, slimmer en autonomer wordt? Ga naar Design museum Gent en geniet of neem deel.

We gingen er op een zonnige zondag heen en waren onder de indruk van de prachttentoonstelling en de grote publieke interesse. Je kunt er ook met de klas of in groep naartoe.

Meer informatie en prijzen? https://designmuseumgent.be/bezoek